latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:27 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Електро-енергетски сектор Српске поново биљежи позитивне резултате

У електро-енергетском сектору Српске поново биљеже позитивне резултате.

 За три и по године рада Хидроелектрана Месићи-Нова код Рогатице потпуно је исплатила десет милиона марака, које је у изградњу овог постројења уложила Елекродистрибуција Пале.

Хидроелектрана у Месићима доказ је да у Српској вриједи улагати у производњу електричне енергије. Ова хидроелектрана је рекордер у систему Електропривреде Републике Српске по брзини исплативости инвестиције.

За само пет мјесеци ове године у “Месићима” су премашили овогодишњи план производње. Требало им је свега три и по године да врате новац уложен у изградњу. До сада су произвели 96 гигават-часова елекричне енергије.

"Преведно у новац то је 10 милиона 154.000 КМ укупна инвестиција била је 10 милиона. ХЕ се потпуно исплатила и вратила уложени новац", рекао је Љубомир Мрда, директор З.П. Електродистрибуција а.д. Пале.

За добре резултате заслужни су и вриједни радници. У “Месићима” се производи 24 часа.

Хидроелектрана у Месићима користи и матичним општинама Рогатици и Палама, чији начелници истичу су “Месићи” изграђени јер су у управи одлучили да Електродистрибуција Пале уложи властита средства.

Електродистрибуција Пале производи, дистрибуише и снабдијева електричном енергијом више од 60 хиљада купаца у 13 општина истока Српске.

Хидроелектрана у Месићима пројектована је да производи још најмање 70 година. У Електродистрибуцији Пале завршавају још једну инвестицију, почетком септембра у почиње да ради нова хидроелектрана “Богатићи” на ријеци Жељезници.