latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:25 ⇒ 15/08/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

РТРС у Бихаћу дан након протеста- Не назире се рјешење за мигранте

Дан након протеста грађана, наша екипа поново је била у Бихаћу. Политичарима у Сарајеву послали су јасне поруке да је крајње вријеме да се питање миграната на њиховим улицама коначно ријеши. Представници бх. власти данас поручују са ће у четвртак бити познате локације за смјештај миграната.

Протести у Бихаћу имају политичку позадину, изјава је министра безбједности Драгана Мектића. Са њом се слажу и Бишћани, истичући, међутим, да је креирана у фотељама институција БиХ у Сарајеву. Кажу да је у питању политичка игра виших нивоа власти, те да је локални ниво потпуно немоћан.

Организатори јучерашњих протеста очекивали су више, међутим, реакција званичних институција БиХ данас нема, а ни рјешења за проблем мигрантске кризе.

- Они не желе да ријеше проблем јер имају битнијих ствари, попут тога како да се докопају новца и како да се обезбиједе за даљи период - каже Армин Халилагић, учесник грађанске иницијативе за прикупљање потписа.

Европска комисија недавно је одобрила још шест милиона евра за бригу о мигрантима. Према ријечима предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, ни тај новац неће бити довољан.

- Осим тога постоји и износ који смо добили од банке Савјета Европе у износу од милион и по евра и милион евра донације од стране Чешке. Наравно да су та сресдтва јако корисна у овоме тренутку, али неће бити довољна - истиче Звиздић.

Циљ миграната, који су запели у градовима Унско-санског кантона је јасан - домоћи се Европске уније по сваку цијену. Некад изгледа и по цијену живота. Тако се покушај преласка хрватске границе за 23-годишњег Пакистанца Мухамеда Џелафкара замало завршио кобно.

- Ишао сма до Хрватске, да пређем границу јер желим у Италију. Хрватска полиција ме ухватила, јако претукла, поломили су ми ребра, једва стојим од болова - прича он.

Министарство безбједности БиХ у четвртак би требало да донесе коначну одлуку о локацијама за смјештај миграната. Српски повратници, чија су се насеља спомињала као могући миграциони центри, јасно су поручили да би их таква одлука натјерала да поново напусте своје домове.