latinica  ћирилица
14/08/2018 |  14:20 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Вучић: Наша војска је веома снажна

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има снажну војску која ће додатно бити ојачана и са по 30 тенкова и борбених оклопних возила из Русије, али и домаћим достигнућима у области наоружања и војне опреме.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Он је навео да се послије свих хладноратовских подјела поново формирао мултиполарни свијет, те је стога Србији потребна снажна озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно дјелује на сваког агресора, који треба да зна да ће се суочити са моћном техником и способним људима да бране земљу.

"До краја марта 30 тенкова се очекује из Русије и 30 борбено-оклопних возила. То је значајно ојачање за нашу војску. Уложићемо више новца за беспилотне летилице наше производње", рекао је Вучић приликом обиласка Војнотехничког института /ВТИ/.

Он је изразио задовољство што је 48 младих запослено у ВТИ и додао да без тога војска не може иновативно и технолошки да напредује.

Вучић је истакао да је потребан поглед унапријед јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а саплиће се онај који гледа назад.

"Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна", рекао је Вучић.

ВТИ је основан 3. новембра 1948. године, као Војнотехнички институт Југословенске армије, док се данас бави истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија.

То је највећа војна научноистраживачка установа и саставни је дио Министарства одбране Србије, а смјештена је у касарни "Жарково".

Током 70 година, колико ВТИ постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије у оперативну употребу пуштено је више од 1.300 средстава наоружања и војне опреме.

У наоружање Војске Србије прошле године уведен је прототип широкопојасног радио-гониометра "хера", комплет стрелишне опреме са радио управљањем - "УПТМ" и прототип огртача маскирног војничког "М-12" из комплета личне опреме.

На завршним испитивањима су били прототип ракетног система "морава", прототип модернизованог ракетног система "куб", прототип теренског возила "ФАП" са погоном на осам точкова, стрелишна опрема са радио-управљањем - уређај за показивање лаких мета и прототип упаљач тренутно успореног дејства.

Развој наоружања и војне опреме, као производа високе технологије, главни је циљ дјеловања ВТИ, који данас располаже са 24 савремене лабораторије.

Неке од њих су од међународног значаја, неке су јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Србије.