latinica  ћирилица
14/08/2018 |  09:55 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Локална власт у Гацку ћути на срамно отварање спомен-чесме

Локална власт у Гацку седам дана није хтјела да одговори на питања Новинске агенције Републике Српска - СРНА у вези са срамним отварањем спомен-чесме у Фазлагића Кули "у част" страдалим Бошњацима.
Гацко-Фазлагића Кула: Спомен-чесма страдалим Бошњацима (bh-vijesti.com) -
Гацко-Фазлагића Кула: Спомен-чесма страдалим Бошњацима (bh-vijesti.com)

Од 8. августа, када су питања упућена начелнику општине Милану Радмиловићу, замјенику начелника општине Радоицу Антуновићу, а потом и предсједнику Скупштине општине Јовану Ковачевићу, до данас СРНА није добила одговор.

Питања су се односила на то да ли је руководство општине Гацко дало сагласност за изградњу спомен-чесме и ако није како је могло да буде подигнуто овако срамно обиљежја у некадашњем злогласном усташком упоришту на подручју локалне заједнице која је у саставу Републике Српске и у којој важе прописи у вези са дозволама за подизање споменика и обиљежја, да ли ће локална власт реаговати и тражити његово уклањање, зашто већ нису предузели мјере, као и да ли су контактирали српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и замјеника министра одбране у Савјету министара Бориса Јеринића у вези са овим срамним догађајем.

На више свакодневних телефонских позива Срни су у Служби за односе са јавношћу, кабинетима начелника и његовог замјеника, као и предсједника Скупштине општине стизали исти одговори - начелник и његов замјеник ниједном нису били у канцеларији, док је предсједник Скупштине општине сваки пут "имао странку".

У злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка почетком августа свечано је отворена спомен-чесма у "част" страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" је и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ, пренио је "ЕуроБлиц".

Иако се Фазлагића Кула налази на подручју општине Гацко и саставни је дио Републике Српске, на овом догађају није се могла примијетити ниједна застава Српске.

Говорници на овој манифестацији су "објаснили" да спомен-чесма поред локалне џамије није изграђена само као знак сјећања на страдале Бошњаке у посљедњем рату, већ за све бошњачке "шехиде" из Фазлагића Куле, па тако ваљда, и за усташке зилковце који су прије нешто више од пола вијека завили у црно бројна српска мјеста у источној Херцеговини, наводи лист.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара је поред нове чесме потврдио да је ријеч о споменику свим жртвама "четничких хорди", које су, како је рекао, "други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке".