latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:47 | Аутор: СРНА

Београд даје више од пола милиона евра за Србе у Црној Гори

Влада Србије донијела је одлуку да се из буџетске резерве издвоји 65,5 милиона динара /око 553.000 евра/ за рад институција које његују српску културу и традицију у Црној Гори, пише "Блиц".
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

Како наводи лист, новац ће бити уплаћен Српском националном савјету, Матици српској, Српској књижевној задрузи и "Српској кући" у Подгорици.

Ова одлука услиједила је након недавног сусрета представника политичких странака и културних институција Срба из Црне Горе са предсједником Србије Александром Вучићем, те писма које му је упутио Српски национални савјет.

Пет дана након тог састанка реализовано је обећање које је Вучић дао тада да ће помоћи рад тих институција које чувају српску културу и идентитет.

То је потврђено и у Српском националном савјету, гдје су навели да црногорска власт хоће да угаси Српску књижевну задругу у Црној Гори, која је у посљедњих 10 година штампала готово 300 наслова и више од 180.000 књига ради очувања српског језика и ћириличног писма.

У Савјету су навели и да иако је Србија издвојила новац за изградњу "Српске куће", она не може да реализује предвиђене активности због недостатка новца.

Један од разлога за то је "саплитање у финансирању црногорске власти", која новим законским рјешењима чак покушава да угаси српске организације које раде на очувању националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

"Предсједник Вучић нам је обећао да ће наћи начин да се финансијски помогне наш рад и то обећање је врло брзо испунио. То нам показује да Срби нису препуштени сами себи ни режиму у Подгорици, већ да је наша матица спремна да нам притекне у помоћ", наводи Савјет.