latinica  ћирилица
13/08/2018 |  22:48 ⇒ 14/08/2018 | 08:23 | Аутор: РТРС

Ковач: Извјештај о Сребреници тадашња власт требало да одбаци (ВИДЕО)

Генерал полиције и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томо Ковач рекао је у интервјуу за РТРС да је извјештај Комисије о догађајима у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 1995. године, сачињен испод сваког нивоа, те да је тадашња власт Републике Српске, на челу са Драганом Чавићем, морала такав документ да одбаци.
Томо Ковач - Фото: РТРС
Томо КовачФото: РТРС

- Власт Републике Српске је имала три опције. Прва је била да уђе у рашчишћавање и процесуирање и да по цијену тога изгуби власт. Друга опција је била да не прихвати такав извјештај па таман и да буде смијењена. И на крају, да не прихвати жртвовање народа зарад страхова од губитка власти и кукавичлука - истакао је Ковач.

Он пита како се могло десити да тадашњи предсједник Драган Чавић, као врховни комадант Војске Републике Српске, дозволи да такав документ буде сачињен.

- Да ли је иједан документ Војска могла да уступи Комисији без његовог одобрења? Како се могло десити да поред њега прође списак са 20.000 људи који се везује за догађаје у и око Сребренице - пита Ковач.

Ковач је водио прву истрагу о злочину који је почињен у Сребреници и упознат је са сваким детаљем јулских дешавања `95. године.

Истакао је да нико никада није донио одлуку да се почине злочини у Сребреници, те да лична одговорност за та дешавања треба да постоји, али да никако нема одговорности народа.

Он је рекао да је убистава било, али ни близу обиму који се помиње, те да је списак од 22.000 људи којима се ставља на терет злочин у Сребреници направљен по налогу страних служби и под притиском високог представника у БиХ, Педија Ешдауна.

Ковач је навео да је за овај документ коришћен извјештај 28. дивизије тзв. Армије БиХ, те подаци из случаја "Крстић". Каже да у њему нису одвојене војне жртве и нестали, који се третирају као убијени.

- Догађаји нису истинито приказани. Њиме се слама кичма српском народу - закључио је Ковач.

Погледајте читав интервју: