latinica  ћирилица
13/08/2018 |  19:25 ⇒ 14/08/2018 | 10:53 | Аутор: РТРС

Додик: Опозиција нема шта да каже и бјежи од истине

У Бањалуци су одржане консултације предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима институција и парламентарних странака у Народној скупштини Српске поводом одржавања посебне сједнице републичког парламента на којој ће бити разматрана Информација о Извјештају Комисије о догађајима у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 1995. године.

Додик је на конференцији за медије након састанка, рекао да у извјештају има много нетачних података, те да је због тога сматрао неопходним да покрене иницијативу за одржавање посебне сједнице како би се донијеле одређене смјернице о даљим корацима и дјеловању.

Он је рекао да је тај извјештај послужио многима за креирање одређене атмосфере, те да је чињеница да је у њему садржано много нетачних података.

Предсједник Српске је нагласио да циљ одржавања сједнице Народне скупштине није да се умање бошњачке жртве, већ да се пажња обрати и на српске жртве, као и да ова тема нема никакве везе са предстојећим изборима како то жели да прикаже опозиција.

Додик је истакао да свако име и свако страдање Бошњака треба да се третира са истом пажњом, али да се у миту о Сребреници изоставља свако страдање Срба и да то говори да је извјештај био тенденциозно направљен.

- Немамо намјеру да искључимо било какво страдње. Хтјели смо да о томе изградимо консензус свих политичких партија и због тога сам позвао све представнике политичких партија, али је опозиција одбила да дође - рекао је Додик.

Он је нагласио да је упркос изостанку представника опозиције, данашњи састанак био конструктиван и успјешан.

- Они немају шта да кажу и бјеже од истине и ову тему стављају у врх предизборних тема - закључио је Додик.

Бањалука: Консултације код предсједника Српске

Додик је истакао да нови извјештај мора бити перфектан и потпуно тачан.

- Опозиција сада тражи старатеља и ако га не нађу имају велику шансу да заглибе у далеко озбиљније проблеме. Нисам љут на њих, али ми их је жао. Имали су овдје прилику да покажу да су људи који су способни да учествују у исправљању грешака које су направиле њихове политике. Нажалост, показали су да то нису и могу да говоре о садашњој власти шта хоће. Позивам их да се заједнички окупимо и имамо став без намјере да негирамо убиства и злочине који су се десили, али је немогуће пристати на чињеницу малверзације страдања. Имамо чињеницу да су се бошњачке јединице сукобиле између себе и сви који су страдали приписани су на списак страдалих у Сребреници - рекао је Додик.

Додао је да је још један циљ Републике Српске, јер је Влада Федерације БиХ одбила да изврши налог Дома за људска права, да Народна скупштина захтијева од Владе да буде формирана посебна комисија која ће утврдити страдање Срба од 1991. до 1995. године у Сарајеву.

- Желимо да буде формирана међународна комисија од несумњивих ауторитета, односно оних којима се не може приписати било каква тенденција, која би сачинила и један и други извјештај. Поставља се питање зашто није урађено све ово раније, али питам опозицију зашто они нису урадили то раније, јер никада ништа нису тражили, нити имали храбрости да поставе питање. Народ у Српској зна да је садашњи извјештај лажан да би се вршила тортура над Србима и промијењен карактер рата у БиХ. Зато је важно, а поносан сам на генерацију људи који сада одлучују, да имамо одгворности и ово питање ставимо на дневни ред - закључио је Додик.

На консултацијама код предсједника Републике били су предсједник НСРС Недељко Чубриловић, предсједница Владе Жељка Цвијановић, шеф клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић, лидер ДНС-а Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Састанку је присуствовао и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила Милорад Којић.

На састанак нису дошли представници опозиције.

Сједница Народне скупштине заказана је на иницијативу предсједника Српске након што је Мунуира Субашић из Удружења Мајки Сребренице њемачким властима предала списак од 22.000 лица, наводно повезаних са догађајима у Сребреници и да би се, како је нагласио показало политичко јединство.