latinica  ћирилица
13/08/2018 |  18:54 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Навршено 15 година од злочина у Гораждевцу

Навршило се 15 година од злочина у Гораждевцу када су, још непозната лица, из аутоматског оружја пуцала на групу од око педесеторо дјеце и младих, који су се купали на ријеци Бистрици на Косову и Метохији. Тада је убијено двоје дјеце, а рањено четворо. Ни до данас овај злочин није разјашњен, а ни виновници приведени правди.

Ни обећање Унмика да ће наводно преврнути сваки камен да нађу починиоце, ни награда од милион евра, истрагу нису помјерили с мртве тачке, иако су родитељи Ивана и Пантелије из године у годину ишли у КФОР и понављали имена убица. Данас, када им помен одржавају 15. пут, знају да је некажњавање злочина, у ствари политичка порука Србима.

"И послије тога, ви сте одлучили опет да останете овдје свој на своме. Зашто? Зато што у вашим срцима постоји једно дубље свједочанство од свједочанства нашега разума", рекао је игуман манастира Драганац Иларион.

Симболично, у 12 часова и 44 минута, Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ, у Београду је обиљежило годишњицу од убиства дјеце.

"Срби су највеће жртве етничког чишћења и геноцида на подручју нашег региона. Оно што највише боли јесте то што ниједан злочин од свих ових овдје, чини ми се, није расвијетљен", истакао је министар спољњих послова Србије Ивица Дачић.

"Док правда не буде задовољена, какву то будућност да очекујемо? Да ли ћемо вјечито да живимо са питањима да ли ће сутра бити правде?", каже представница жртава Сњежана Марковић Здравковић.

Злочин у Гораждевцу, један је од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународних снага на Косово и Метохију, поред убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса "Ниш-експреса" код Подујева.