latinica  ћирилица
13/08/2018 |  16:42 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Интензивна припрема инфраструктуре за Зимски фестивал младих

Зимски фестивал младих, у Источном Сарајеву и Сарајеву, у фебруару 2019. године угостиће 47 репрезентација. Ово је најважнији спортски догађај на овим просторима након Олимпијаде '84. године. Због тога се интензивно припремају борилишта и инфраструктура, за које је Влада Српске обезбИједила 2,5 милиона КМ.

Остало је нешто више од 180 дана и почетка Зимског фестивала младих. На Јахорини су планирана такмичења у алпским дисциплинама, на Двориштима у нордијским, те на Палама карлинг и у Источном Новом Сарајеву брзо клизање.

Како би сви ови полигони били спремни за такмичења, Влада Српске обећала је и обезбиједила средства од 2,5 милиона марака којима ће располагати ОЦ Јахорина.

"Сваке године Влада издвоји одређена средства за ОЦ, управо за обнављање и уређење скијашких стаза на Јахорини, тако да они имају извођаче који то стандардно раде, а разлог је да се то брже одради, јер грађевинска сезона полако измиче", истиче министар Омладине породице и спорта Владе Републике Српске Јасмина Давидовић.

Град Источно Сарајево као један од организатора ове спортске манифестације такође је обезбиједио средства од око 500.000 марака.

"Можемо сустићи неко изгубљено вријеме и сви ћемо заједно у наредним мјесецима наћи начин да оспособимо и припремимимо сва борилишта, и показаћемо да имамо способност организације великих такмичења", рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

И у ЕЈОФ-у кажу да су ово значајна улагања у инфраструктуру, те да ће сва борилишта бити спремна за такмичења у пуном капацитету.

"Ова подршка је заиста значајна, поготово у сегменту инфраструктуре, зато што су радови на борилиштима предуслов за добру организацију, и заиста можемо рећи да смо добили прави вјетар у леђа", наглашава директор ЕЈОФ-а Сенахид Годињак.

Европски зимски фестивал младих одржава се од 9. до 16. фебруара 2019. године, а најављено је учешће преко 1.500 такмичара.