latinica  ћирилица
13/08/2018 |  15:53 ⇒ 14/08/2018 | 08:11 | Аутор: СРНА

Од почетка године у Српској откривено 2.174 мигранта

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске од почетка године па до 12. августа на територији Српске пронашли су и евидентирали укупно 2.174 мигранта, који су илегално прешли границу БиХ.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

У МУП-у Српске за Срну је речено да је највећи број миграната пронађен на подручју које покривају Полицијска управа Бијељина - 804, полицијске управе Зворник - 378 и Требиње - 252 и Полицијска управа Бањалука 184.

"Најбројнији су мигранати поријеклом из Пакистана /840/, Сирије /390/, Ирана /191, Ирака /136, Либије /134/, Авганистана /129, те других држава. Такође, за 113 мигранта није утврђен идентитет, а тиме ни држава из које долазе", наведено је у одговору из МУП-а Српске.

Према информацијама МУП-а, број миграната варира по мјесецима. Најмање их је евидентирано у јануару - 57, а највише у јулу - 954.

У МУП-у истичу да је забрињавајући прилив миграната у јулу на подручју полицијских управа Бијељина /555/, Бањалука /128/ и Градишка /115/.

"Приликом проналаска миграната у овој години евидентирано је 20 кривичних дјела 'кријумчарење људи' /од којих је једно кривично дјело у вези са организованим криминалом/, за која је надлежном тужилаштву прослијеђено 18 извјештаја против 23 лица који су илегално превозили мигранте", навели су у МУП-у Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је јуче да власти у Сарајеву игноришу све оно што се дешава у вези са мигрантском кризом и сваки дан изјављују да то није криза и велики проблем, те да не зна зашто то раде када је криза очигледна.

- Можемо да чујемо сваки дан да изјављују да то једноставно није криза, да то није неки велики проблем за БиХ, да се то преувеличава нарочито из Републике Српске, али ми овдје знамо да то није тако јер наша полиција приведе сваки дан више од стотину миграната који илегално уђу у Републику Српску и БиХ. Предамо их заједничким органима, а на крају чини ми се да већина њих заврши управо у Унско-санском кантону, нарочито у Бихаћу и подручју Кладуше - нагласио је Лукач.

Он је истакао да власт на нивоу БиХ једноставно игнорише проблеме. Лукач је оцијенио да се нешто мора урадити са нивоа власти БиХ да се системски ријеши тај проблем јер је чињеница да се сваки дан повећава број људи који долазе, а да они и даље не предузимају ништа да то ријеше.

Према његовој оцјени, ријеч је о једној потпуној неорганизованости власти на нивоу БиХ.

У Републици Српској формирано је Координационо тијело Владе за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске, чији је задатак да оперативно спроводи активности с циљем праћења улазака, задржавања, кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Српску.

Координационо тијело чине представници МУП-а - директор Полиције Дарко Ћулум као предсједавајући, представници Управе полиције, Управе за борбу против тероризма и екстремизма и полицијских управа, а чланови су и представници више министарства у Влади, Републичке управе Цивилне заштите, Црвеног крста, Савеза општина и градова и локалних заједница.