latinica  ћирилица
13/08/2018 |  15:36 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Чавић: Настојаћемо да се постигне консензус између свих политичких актера

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да ова странка има интерес да се информација о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године нађе на сједници Народне скупштине, те да ће посланици ове странке настојати да се између свих политичких актера у Народној скупштини постигне консензус у вези са њеним исходом.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Кад је ријеч о овом извјештаја, Чавић каже да нико, па ни чланови Комисије не могу да оспоре да је постојао снажан притисак на њихов рад, те да су чланови Комисије из Републике Српске радили максимално да извјештај буде у функцији интереса Српске.

Он је навео да је у извјештај морало да буде све оно што се дешавало у периоду од 1992. до 1995. године, односно бројне жртве српске националности које су пострадале у ратном дјеловању јединица на челу са Насером Орићем на подручју Сребренице.

Према Чавићевима ријечима, од доношења извјештаја Комисије је протекло 14 година и данас се могу трезвено размотрити сви његови аспекти са ове дистанце.

- У том погледу има смисла да се прихвати иницијатива Владе да се формира нова комисија међународног карактера, са људима од утицаја у цијелом свијету, који могу гарантивати објективност извјештавања, како би за период од 1992. до 1995. године направио цјеловит извјештај који би имао научно-историјски карактер, доказан и валидан, а не политички подобан за било кога унутар БиХ - истакао је Чавић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да ако је намјера Владе да се на тај начин проступи овом питању, НДП ће то подржати.

- Такође, сматрамо да све оно из извјештаја што се у ових 14 година показало или доказало као неодговарајуће или садржајем неистинито, треба да се коригује, али све оно што је у извјештају неоспорно не би било политички мудро негирати на било који начин - сматра Чавић.

Он је напоменуо да је у том смислу овај извјештај политички осјетљив за цијелу Републику Српску, а не само за њене политичке актере.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Здравко Крсмановић рекао је да НДП донио одлуку да сутра чврсто стану иза нечега што се зове аргументација, да се свака ствар разјасни на прави начин, без политизације, навео је Крсмановић.