latinica  ћирилица
13/08/2018 |  14:54 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Ћосић: Прилив миграната интензивиран, велики притисак на границу

На подручју Полицијске управе Бијељина, од 1. јануара до данас, полицијски службеници су у граду пронашли укупно 787 миграната, од којих у првих шест мјесеци 44, а само у јулу чак 446, рекао је Срни начелник ове управе Жарко Ћосић.
Жарко Ћосић, начелник ПУ Бијељина - Фото: nezavisne novine
Жарко Ћосић, начелник ПУ БијељинаФото: nezavisne novine

Он је истакао да је прилив миграната интензивиран, те да их је за само 13 дана у августу пронађено 297.

"Ово јасно показује на велики пораст миграната, али и притисак на границу коју покрива Полицијска управа Бијељина", каже Ћосић и додаје да пронађене мигранте, након проналаска и документовања околности проналаска, предају Служби за послове са странцима Теренске канцеларије Бијељина и Граничној полицији БиХ.

Ћосић напомиње да, након евидентирања у Служби за послове са странцима и добијања потврде о намјери за подношење азила у БиХ, мигранти настављају кретање према Сарајеву, односно Бихаћу, без дужег задржавања у Бијељини.

"Од оног тренутка када их евидентира Служба, они добијају потврду, односно картон, на основу којег могу слободно да се крећу по територији БиХ, а на то што је њихов циљ Бихаћ, на примјер, ми не можемо утицати", каже Ћосић.

Он наглашава да су, према прикупљеним информацијама од миграната, њихов циљ земље ЕУ и напомиње да полицијски службеници овај процес настоје да каналишу и убрзају, како се мигранти не би дуго задржавали на подручју Полицијске управе Бијељина.

Најчешћи проналасци миграната на подручју ове управе су у насељеним пограничним мјестима дуж појаса према Србији и Хрватској, а ријеч је, каже Ћосић, о мушкарцима животне доби између 20 и 30 година и највише их је из Пакистана.

За сада, истиче Ћосић, није било чињења кривичних дјела, осим што мигранти својим присуством и кретањем изазивају узнемиреност грађана.

"То што чињења кривичих дјела до сада није било, не значи да их неће бити, јер овдје је, отприлике, половина њихове руте. Ако се дуго буду задржали, те остану без новца, нормално је да ће да посегну за крађом и другим прекршајима. Зато и настојимо да их што прије упутимо у жељеном правцу", каже Ћосић.

Он сматра да је основни проблем лоша покривеност границе због недовољног броја полицијских службеника Граничне полиције БиХ, па је, каже Ћосић, ПУ Бијељина ангажовала 12 полицајаца који пружају подршку граничарима у контроли границе.

"Свакодневно тамо имамо 12 полицијских службеника, у приправности нам је и Јединица за подршку у случају немира или крупнијих догађања. Наши полицајци истовремено нису на улицама, него морају да раде послове пограничне полиције", каже Ћосић.

Проблем се, напомиње он, јавља у сарадњи са Службом за странце Теренске канцеларије Бијељина зато што ни они не посједују довољан број људи за рад ван радног времена - послије подне, ноћу и викендом.

"На овај начин ствара се беспотребно задржавање миграната у граду, јер се чека на поступак регистрације. Кад пронађемо мигранте који су илегално ушли у земљу, послије 15.00 часова их не може нико регистровати, него чекамо и задржавамо их до сутра", каже Ћосић.

Ћосић каже да су мигранти синоћ пронађени, морали да чекају на регистрацију до јутрос, јер нико није радио у Служби за странце.

"Мора се, међутим знати, да ти људи морају бити и нахрањени, смјештени и обезбијеђени, а те услове ми овдје немамо", истиче Ћосић и додаје да је, ипак, у сваком случају гдје је уочен здравствени проблем неког мигранта, без одгађања обезбијеђена здравствена помоћ.

Ћосић каже да би, када је ријеч о мигрантима, проблем наступио ако би се они дуже задржали у граду јер се не зна да ли је ријеч о болесним лицима, да ли су психички уравнотежени, те да ли има криминогених међу њима.

"Зато и настојимо да их контролишемо колико можемо и у што краћем року упутимо у правцу Сарајева и Бихаћа, гдје им је, према њиховим изјавама, такође, одредиште", закључује Ћосић.