latinica  ћирилица
13/08/2018 |  13:14 | Аутор: СРНА

Привести правди убице српске дјеце из Гораждевца

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије /Српска координација/ позвала је међународне факторе на Косову и Метохији и власти у Србији да учине све да се приведу правди убице српске дјеце у Гораждевцу 2003. године.
Координација српских удружења породица несталих...Југославије  (Фото:tvmost.info) -
Координација српских удружења породица несталих...Југославије (Фото:tvmost.info)

Поводом 15 година од монструозног убиства двоје и рањавања четворо српске дјеце у Гораждевцу код Пећи, Српска координација са огорчењем констатује да до данас нико није одговарао за овај монструозни злочин, а да је тужилац Еулекса још 2010. године обуставио истрагу "због недостатка доказа".

"Тиме је настављена антицивилизацијска пракса неодговорности за злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, без изгледа да се она у догледно време промени", наводи се у саопштењу Српске координације.

У саопштењу се истиче да се било каква "нормализација односа" између Срба и Албанаца, односно између Београда и Приштине, не може градити на забораву масовних и организованих злочина припадника терористичке Ослободилачке војске Косова, без истине и правде за бројне српске жртве на Косову и Метохији.

"Ћутање и равнодушност пред учињеним злоделима, пристајање на одсуство елементарне правде, не представљају ништа друго него сарадњу са злом и злочинцима", истиче се у саопштењу.

Српска координација поручује да се са таквом праксом неће помирити и овим трагичним поводом јавно позива међународне факторе на Косову и Метохији и власти у Србији да учине све што је у њиховој моћи, како би се починиоци овог, као и бројних других злочина над Србима на Косову и Метохији, привели правди.

"То је цивилизацијско и морално питање, које претходи сваком другом", оцијенила је Српска координација.

У нападу из аутоматског оружја на 50-оро српске дјеце, која су се купала у ријеци Бистрици, убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, а тешко рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.