latinica  ћирилица
13/08/2018 |  12:46 | Аутор: СРНА

Шолаја: Шта Звиздић може да обећа Меркеловој?

Директор бањалучког Центра за међународне односе Милош Шолаја изјавио је Срни, поводом данашње посјете предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића Њемачкој, да се поставља питање његове надлежности и ко му је спремио платформу за разговор са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, односно шта може да обећа.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

"Мислим да би оном ко води спољну политику БиХ и овлаштен је за то, а то је Предсједништво БиХ, било боље поставити нека питања - шта то и како ради предсједавајући Савјета министара", изјавио је Шолаја Срни, коментаришући данашњу Звиздићеву посјету Њемачкој.

Шолаја наводи да је Њемачка најутицајнија земља ЕУ, као и на Балкану, да је веома заинтересована за односе у југоисточној Европи, тако да сви настоје да остваре контакт с њом, али сматра да би у БиХ могао да настане проблем уколико Звиздић да нека обећања Меркеловој која нису остварива.

Према његовим ријечима, поред разговора о мигрантској кризи која угрожава цијелу ЕУ, они ће разговарати и о приступању БиХ Унији, а вјероватно и о "стању односа земље према НАТО".

Шолаја, који је и професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, нагласио је да БиХ има своју улогу у актуелном стању мигрантске кризе, прије свега јер показује потпуну неспремност и неспособност да се бави том кризом и да је рјешава на конструктиван и дуготрајан начин.

Он је рекао да је Њемачка по питању миграната мање-више подвукла црту, да је прихваћен одређени број миграната, те да све ово што се сад догађа, угрожава Унију.