latinica  ћирилица
13/08/2018 |  12:09 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Представа "Вила Сашино" најбоља на Данима позоришта у Мркоњић Граду

Представа "Вила Сашино" позоришта "Масука" из Велике Плане према оцјени публике проглашена је за најбољу на 10. Данима позоришта у Мркоњић Граду.
Глумци из представе "Вила Сашино"позоришта "Масука" из Велике Плане - Фото: РТРС
Глумци из представе "Вила Сашино"позоришта "Масука" из Велике ПланеФото: РТРС

Осим ове, у конкуренцији су биле и представе "Прељубници" Културног центра "Радоје Домановић" из Раче, "Остајте" студената Независног универзитета Бањалука и "Мировна мисија" позоришта из Бијелог Поља.

Побједничка представа настала је према тексту Горана Марковића, а у режији Милоша Јагодића.

Глумица Тамара Бранковић каже да је ријеч о љубавној драми која је заснована на истинској и искреној љубави између краљице Драге Машин и краља Александра Обреновића.

Директор Центра за културу "Масука" из Велике Плане Предраг Георгијев похвалио је организацију Фестивала за аматере и сматра да би их требало бити више.

"Фантастично организовано за аматеризам, одлична ствар и требало би бити што више оваквих фестивала на комплетном простору бивше Југославије. Видјели смо да аматеризам може у неким случајевама да иде у стопу са професионалним представама", истакао је Георгијев.

Десети Дани позоришта затворени су синоћ представом "Мировна мисија" позоришта из Бијелог Поља, која је настала по тексту Јоване Бојовић и у режији Слободана Маруновића. Глумица Дениза Халиловић каже да се у представи говори о генерацијским разликама и тежњама, као и о глобалном и локалном погледу на живот.

Директор Фестивала Дубравка Николић наглашава да је Фестивал показао да Мркоњић има најбољу публику.

"Ово и јесте фестивал публике и показао је да имамо типичну школовану позоришну публику, примјећује се да у неким представама реагују на текст, у неким на глуму и слично. Мислим да је Фестивал био изузетно квалитетан", рекла је Николићева.

У част фестивала 10. Дани позоришта у Мркоњић Граду глумци Процес Театра из Београда одиграли су прве вечери комедију "Сирена и Викторија".

У пратећем програму Фестивала, који је трајао протеклих пет дана, професор Љиљана Чекић одржала је предавање о теми "Оснивање Народног позоришта Врбаске бановине и његов утицај на живот бановине".

Организатори манифестације су мркоњићко Градско позориште и Културно- спортски центар "Петар Кочић", а покровитељ је општина Мркоњић Град.