latinica  ћирилица
13/08/2018 |  11:21 ⇒ 11:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Вашингтон: Митинг ултрадесничара и контрапротести

У Вашингтону је, уз појачано присуство полиције, одржан митинг ултрадесничара који се залажу за супериорност беле расе, на годишњицу расног насиља у граду Шарлотсвилу, у Вирџинији, а у исто време и контрапротест.
Анти протести у Вашингтону (фото: АФП) -
Анти протести у Вашингтону (фото: АФП)

АП је пренио да је група од 30 бијелих националиста кренула ка Бијелој кући, а од неколико стотина учесника контрапротеста раздвајала их је полиција.

Учесници контрапротеста кретали су се у истом смјеру и током пута добацивали ултрадесничарима који су се упутили ка парку Лафајт, испред Бијеле куће.

Америчке влсти најавиле су да ће ангажовати велики број полицајаца како би двије стране остале раздвојене и тако избјегле уличне сукобе који су прошле године избили у центру Шарлотсвила.

Тада је у том граду погинула једна жена када је учесник митинга ултрадесничара улетио аутомобилом на контрамитинг.

У то вријеме, предсједник Доналд Трамп рекао је да има "веома финих људи" на обје стране, што је изазвале бројне оштре критике због изједначавања ултрадесничарских протеста, у којима су учествовали неонацисти и припадници Кју Клукс Клана са контра-демонстрантима.

У америчком граду Шарлотсвилу раније данас обиљежена је годишњица насилних протеста мирним шетњама и другим догађајима, али је полиција имала веома напету расправу са окупљеним демонстрантима због великог броја присутних полицајаца.

"Зашто сте обучени у опрему за сузбијање протеста? Овде нема немира", рекао је један од активиста полицајцима, преноси АП. Трамп је јуче изјавио да осуђује све врсте расизма и насиље и позвао грађане на уједињење.

Он је на Твитеру написао да су се немири у Шарлотсвилу довели до бесмислене смрти и подјеле.

"Морамо да се ујединимо као нација. Осуђујем сваку врсту расизма и насиља. Мир свим Американцима!", написао је Трамп, преноси Ројтерс.

Прошле године, Трамп је био критикован јер је послије нереда у Шарлотсвилу, у којима је убијена једна учесница протеста против расизма, окривио обе стране за насиље.