latinica  ћирилица
13/08/2018 |  10:54 | Аутор: СРНА

Случајеви убистава новинара на Космету на Платформи Савјета Европе

На сајту Платформе Савјета Европе за заштиту новинарства и безбједност новинара налази се и 14 неријешених случајева убистава, киднаповања и нестанака српских и албанских новинара и медијских радника на Косову и Метохији од 1998. до 2005. године. Овај податак налази се на сајту Платфорем од петка, 10. августа.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

На овом сајту се наводи да је прошло готово 20 година, а да још "нико за почињене злочине није изведен пред лице правде", саопштено је из Удружења новинара Србије /УНС/.

Случајеве је Платформи Савјета Европе пријавила Европска федерација новинара
/ЕФЈ/, након што је Скупштина ове федерације 6. јуна у Лисабону једногласно усвојила Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову.

Ту Резолуцију поднијели су Удружење новинара Србије /УНС/, Независно удружење новинара Србије /НУНС/, Синдикат новинара Србије /СИНОС/ и Асоцијација новинара на Косову /АГК/.

"У Резолуцији о истрагама убистава новинара на Косову позива се да се обнове напори да се истраже и да се пред лице правде доведу извршиоци за убиства и киднаповања новинара, као и да се обезбеди обештећење породица", наводи се на сајту ове платформе.

Циљ онлајн Платформе Савјета Европе јесте да унаприједи заштиту новинара, тако што објављује пријетње и насиље над новинарима и медијским радницима и тако омогућава Савјету Европе да боље буде упозната о овим случајевима и да, уколико је потребно, на вријеме реагује.