latinica  ћирилица
13/08/2018 |  09:14 | Аутор: РТРС

План Кадрија Веселија за "Нову Митровицу"

Тема дијалога Косово—Србија је у посљедњих неколико дана изазвала жестоку дебату у јавности, након разних извјештаја и изјава о могућности подјеле Косова и размјени територија. Највећа забринутост је та што ће Србија покушати да границу постави на ријеци Ибар. Али та теорија изгледа да не постоји за Кадрија Веселија.
Кадри Весели (Фото: botasot.info) -
Кадри Весели (Фото: botasot.info)

Како је лидер ПДК-а рекао за РТК, он је израдио план за велике инвестиције у Митровици, које ће се протезати на обје стране ријеке Ибар.

Телевизија је дошла у посјед пројекта под називом „Нова Митровица“, а извори кажу да га је прије неколико мјесеци смислио Кадри Весели.

Овај план предвиђа комплетно реновирање стадиона „Адем Јашари“, проширење његовог паркинг простора, изградњу аква-парка који ће окруживати ову област, као и изградњу колективних стамбених објеката око вјештачког језера, преноси „Коссев“.

Али најамбициознији дио плана који је осмислио Весели прелази преко ријеке Ибар, што може изазвати реакције из Србије.

У селима Суви До, Гушавце и Винарце, у близини ријеке Ибар, али и у њиховој дубини, очекује се да ће се градити стамбене зграде у високоградњи — од 3 до 7 спратова. Такође, у овој области очекује се изградња школа, спортских терена и медицинских центара.

Пројекат такође предвиђа уређење корита ријеке Ибар, пјешачког и бициклистичког простора.

С једне стране, овај пројекат се протеже од Митровице до Бошњачке Махале и Звечана, а са друге стране наставља се на Зупче и Кошутово.

Да би се тај план реализовао, цијела област би требало да буде проглашена за високу грађевинску зону.

Пројекат ће представити Демократска странка Косова у Скупштини општине Митровица.

Недавно је Весели посјетио стадион „Адем Јашари“ у Митровици, гдје је и представио пројекат за комплетно реновирање.

Весели је поновио свој став да неће бити подјеле Косова.

Спутњик