latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:28 | Аутор: СРНА

У октобру прве тужбе због болести изазваних бомбардовањем

Предсједник Удружења грађана "Осиромашени уранијум" Срето Ного, који је покренуо иницијативу да се туже земље НАТО и да грађани добију одштету, изјавио је да очекује да прве тужбе буду написане у октобру.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

"Наши адвокати ће нацрте тужби са доказима доставити колегама адвокатима у Њемачкој, Италији, Француској, Великој Британији и САД. Интензивно разговарамо са правницима из ових земаља. Њихови адвокати ће добијати пуномоћ од наших грађана које ће заступати", рекао је Ного за "Политику".

Он је појаснио да је одлука да тужбе буду поднесене пред националним судовима тих земаља донесена јер у Удружењу сматрају да грађани Србије имају иста права као и грађани других земаља Европе.

"Обратићемо се и Европском суду за људска права", најавио је Ного и додао да се Удружењу до сада јавило око стотину људи, углавном са југа Србије - из Врања, Ниша, Бујановца, Прешева, Сурдулице.

"Апелујем да нам се јаве грађани Панчева са медицинском документацијом о малигним болестима. Није ријеч само о осиромашеном уранијуму, него о свим оним отровима који су настали агресијом НАТО-а", нагласио је Ного.

На питање како ће доказати узрочно-посљедичну везу између бомбардовања и настанка болести, Ного каже да ће то доказивати љекари, а да ће Удружење организовати правнички дио посла.

"Повезаност осиромашног уранијума и канцерогених обољења већ је доказана у Италији", рекао је Ного и подсјетио да је покренуто више од 80 судских поступака против Министарства одбране Италије и да су сви ти процеси добијени.

Он је указао да се бивши италијански војни пилот Доминико Леђеро од 1987. године бори да докаже истину о посљедицама осиромашеног уранијума по здравље војника у свјетским мисијама.

"Обољели италијански војници и чланови породица војника који су преминули добили су велике одштете", невео је Ного.

Одговарајући на питање како ће обезбиједити средства за скупе судске поступке, Ного каже да ће ових дана бити објављен проглас у којем ће замолити све грађане добре воље да помогну донацијама или спонзорством.

"Наши грађани који ће бити подносиоци тужби неће платити ништа. Велика би ствар била да и држава помогне, али желимо да држава остане по страни, јер смо изгубили многе спорове у којима је она учествовала, и пред националним судовима, и пред Европским судом за људска права", рекао је Ного.