latinica  ћирилица
11/08/2018 |  15:52 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Друговићи: Водовод од шест километара за 40 домаћинстава

У Друговићима код Лакташа изграђена је водоводна мрежа у дужини од шест километара, на коју ће моћи да се прикључи око 40 домаћинстава.

Инвестиција вриједна око 250.000 марака, обезбијеђена је из буџета општине Лакташи и кредита Европске инвестиционе банке путем Министарства финансија Републике Српске.

Друговићи су добили градску воду. Мјештани овог краја годинама су се сналазили да допреме воду за свакодневне потребе. Сада им је свакодневица знатно олакшана.

"Било је патње, али се издржало, тако да сам задовољан. Пуно значи овај водовод, нарочито омладини, која има пуно стоке,. Треба наводњавати и баште", истакао је Слободан Тешановић из Друговића. 

Домаћинство Слободана Тешановића једно је од 26 која су се до сада прикључила на мрежу. Наредних дана, биће прикључени и остали.

"То је најбезводнији дио између два система, Кришковци и Друговићи. Сада смо овим људима омогућили да добију питку воду. Имали су они до сада неке цјевоводе, али то је било неисправно, није могло да намири њихове потребе", рекао је Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи.

Овај водовод изграђен је у оквиру пројекта "Водовод и канализација Републике Српске", који реализује Влада у сарадњи са јединицама локалне самоуправе. Урађени су и системи на Тришића брду, Верића брду и Црнића главици, као и бушотине у Александровцу и Маглајанима, како би се обезбиједиле довољне количине воде за жупски систем.