latinica  ћирилица
11/08/2018 |  13:51 | Аутор: СРНА

Ђурић: Ако дође до споразума задржати оно што имамо и борити се за више

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у вези са рјешењем питања Космета да ће Србија, уколико дође до споразума са Приштином, а много су веће шансе да до њега неће доћи, задржати оно што има данас, а бориће се да добије више.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Србија таквим споразумом може да има само више територије, институционалне заштите и права за српски народ на Косову и Метохији, за Цркву, и наравно више финансијске подршке за опстанак", рекао је Ђурић за Телевизију "Мост".

Он је упозорио да бројни политички центри покушавају на различите начине да уплаше Србе на Косову и Метохији и натјерају их да у своју будућност не гледају као на нешто што је извјесно, што се посебно односи на Србе који живе јужно од Ибра, јер се на њих, како је рекао, врши највећи притисак.

Ђурић је указао да постоји јак фронт против приједлога предсједника Србије Александра Вучића, "у којем су заједно Наташа Кандић, неки представници Цркве и представници опозиционих странака које су водиле Србију када су се дешавали погроми, а нису реаговали на то".

"Нама је сада највише потребна слога. А они су се удружили у ставу да до разграничења и до договора не дође. То у преводу значи да ствари не остану ни онакве како данас стоје на папиру, а Срби добро знају да то што пише није стварно стање, већ се залажу да Албанци добију све на целој територији Косова и Метохије. Ми то не прихватамо и борићемо се против тога свим силама", поручио је Ђурић.