latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:49 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Матић: Деполитизовати процес потраге за несталима

Веран Матић, новоименовани специјални изасланик предсједника Србије за рјешавање питања несталих са Хрватском, рекао је да ће са хрватским представником настојати да се деполитизује процес потраге за несталим лицима, јер је то првенствено хуманитарно и цивилизацијско питање.
Веран Матић (Фото:Н1) -
Веран Матић (Фото:Н1)

Матић је, у писаној изјави поводом именовања на ову дужност, истакао да му је част што ће бити у прилици да допринесе рјешавању тако значајних питања за породице несталих и успостављање услова за нормализацију односа између Србије и Хрватске.

"Породице чији су најдражи нестали пре готово тридесет година морају да добију информације о њиховој судбини, без обзира којем народу они припадају и коју су улогу имали током ратних збивања", истакао је Матић.

То питање је, како је навео, такође важно и за суочавање са прошлошћу, као и за демократизацију друштва, владавину права и европске интеграције.

Матић је изразио задовољство што ће на том важном задатку сарађивати са Ивицом Вркићем, кога је на исту позицију именовала предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

"Настојаћемо да деполитизујемо процес потраге за несталим лицима, да помогнемо да интензитет активности свих страна буде највећи могући, у континуитету и без обзира на дневно-политичке односе", нагласио је он.

Циљ је, каже Матић, да он и Вркић допринесу да се ефикасније примјењују сви потписани споразуми и протоколи, помогну да сарадња између институција које се баве питањем несталих буде ефикаснија и унутар Србије и Хрватске, као и да се унаприједе капацитети институција у чијим је надлежностима потрага за несталима.

"Поред ослањања на комуникацију са грађанима који би могли да имају корисне информације о судбини несталих, удружења која имају најбољу документацију, невладиних организација које се специјализовано баве суочавањем са прошлошћу, настојаћемо да се отворе и архиве, значајне за цео овај процес, утврђивање судбине несталих и места страдања", додао је Матић.

Он је додао да ангажман специјалног изасланика за рјешавање питања несталих са Хрватском не схвата као замјену за институције, већ као допуну њиховим досадашњим напорима и активностима, са добром вољом да се успоставе неопходни мостови унутар институција двије земље, невладиног сектора и удружења несталих унутар Србије и Хрватске.

"Ово није професионални ангажман и обављаћемо га без надокнаде, и било каквих привилегија. Очекујем да све стране приступе решавању проблема несталих са истим уверењима, без било каквих условљавања", навео је Матић.

Предсједник Србије Александар Вучић именовао је данас Верана Матића за свог специјалног изасланика за рјешавање питања несталих са Хрватском.

Веран Матић је је српски новинар, дугогодишњи директор и главни и одговорни уредник телевизије Б92.

Десет година је био предсједник Асоцијације независних електронских медија /АНЕМ/, која је 2006. године окупљала око педесет независних локалних радио и ТВ станица широм Србије.

Посљедња функција му је предсједник Комисије за истраживање убистава новинара у Србији.