latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:33 | Аутор: СРНА

Мартин: Брисел жели договор о трајном одрживом рјешењу за Косово

Европска унија жели да Приштина и Београд постигну договор о трајном рјешењу за Косово, које треба да буде могуће, одрживо, реалистично и у складу са међународним правом, рекао је у Бриселу портпарол Европске комисије Карлос Мартин.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

"Трајно рјешење значи могућа, одржива и реалистична солуција у складу са међународним правом, а стране у дијалогу треба да дефинишу заједнички став о узајамној сагласности", навео је Мартин, коментаришући идеје о разграничењу.

Он је нагласио да дијалог уз посредовање ЕУ има за циљ да помогне у проналажењу рјешења, као и да помогне странама у напретку на путу ка ЕУ и унапређењу живота грађана, пренијели су београдски медији.

Мартин је подсјетио да су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник /самопроглашеног/ Косова Хашим Тачи, у оквиру дијалога под посредовањем високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини, 24. јуна имали интензивну и продуктивну дискусију о оквирима о свеобухватној нормализацији односа, те се сагласили да интензивирају рад наредних седмица.

Мартин је напоменуо да су се Вучић и Тачи састали 18. јула да би размотрили остварени напредак и договорили да се почетком септембра поново састану.