latinica  ћирилица
10/08/2018 |  16:22 ⇒ 11/08/2018 | 08:44 | Аутор: РТРС

До ЕУ преко Градишке; у овој општини од почетка године пронађена 132 мигранта

Општина Градишка због специфичног географског положаја на граници са Европском унијом једна је од крајњих дестинација мигрантских рута у Босни и Херцеговини. У посљедњих неколико мјесеци припадници Полицијске управе Градишка регистровали су на више десетина миграната који међу становницима, упркос чињеници да није било ексцеса, изазивају нелагоду и забринутост.

Од почетка мигрантске кризе становници Градишке, заједно са припадницима Полицијске управе Градишка, стално су на опрезу.

"Приликом добијања пријаве за лица која изгледом асоцирају на мигранте, наши службеници одлазе на лице мјеста и проналазе та лица, утврђују њихов идентитет, ако је то могуће. Са њима обављају разговоре и потом их предају Граничној полицији БиХ и о томе обавјештавају Службу за послове са странцима", истиче начелник Одјељења полиције ПУ Градишка Дејан Трифковић.

Пошто се све активности дешавају углавном ноћу, ријетки су се сусрели са мигрантима у граду на Сави. Познате су и локације гдје се најчешће задржавају. То је подручје царинског терминала и спортске дворане "Сервицијум" која је у изградњи. Засад, на сву срећу, без негативних конотација.

У полицији истичу да нису пријављена никаква нарушавања јавног реда и мира, нити је било кривичних дјела. Међутим додају да сама њихова појава и масовност код грађана изазивају узнемиреност.

Грађани и поред релативно мирне ситуације апелују на предузимање конкретних корака надлежних државних институција. Кажу, страха у суштини нема, али мисле да државни органи на нивоу БиХ не раде свој посао јер у економској ситуацији, у каквој је БиХ, мигранти им, кажу, не требају. 

Од почетка мигрантске кризе на подручју које покрива Полицијска управа Градишка, на подручјима општина Градишка и Србац, регистрована су 132 лица у непосредној близини граничног подручја на ријеци Сави углавном из Сирије, Либије и Авганистана.