latinica  ћирилица
10/08/2018 |  16:05 | Аутор: СРНА

Пшеница и ове седмице најтраженија берзанска роба

На новосадској Продуктној берзи у овој седмици највише се тражила пшеница којом се трговало по просјечној цијени од 20,35 динара /око 0,17 евра/ по килограму с урачунатим ПДВ-ом, што је у односу на прошлу седмицу више за скоро 2,8 одсто.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

Експерти наводе да је суша у ЕУ, прије свега, у Француској и Њемачкој, умањила принос пшенице, што јој је подигло цијену, саопштено је из Берзе.

Њихове су процјене да ће у ЕУ производња пшенице износити 136,6 милиона тона, а то је смањење од 15 милиона тона у односу на прошлу годину, што је, према наводима експерата, најнижа производња пшенице у посљедњих шест година.

Експерти напомињу и да су обилне падавине у Русији, Украјини и Румунији негативно утицале на пшеницу и њен квалитет, док ништа није боља ситуација ни "на другом крају свијета" у Аустралији, јер је и тамо суша узела данак.

На раст цијене пшенице битно утиче и чињеница да земље које су традиционални купци ове житарице, попут оних на сјеверу Африке, не жале новац за набавку на свјетском тржишту како би створили залихе и обезбиједили своје становништво.

Кукурузом се ове седмице није трговало, јер понуђена цијена од 16 динара /око 0,13 евра/ за килограм без ПДВ-а није нашла купце.

Зрно соје забиљежило је позитиван цјеновни тренд послије више од два мјесеца константног пада, те је тако просјечна цијена била 40,65 динара /око 0,34 евра/ за килограм са урачунатим ПДВ-ом и виша је за 1,26 одсто у односу на прошлу седмицу.

Када је ријеч о ражи, њоме се путем Берзе трговало по јединственој цијени од скоро 17 динара /око 0,14 евра/ са урачунатим ПДВ-ом.

Укупан промет на Берзи у том периоду био је 1.175 тона робе, чија је финансијска вриједност износила око 29,8 милиона динара /око 252.600 евра/, те је у односу на прошлу седмицу количински обим промета мањи за 28,57 одсто, а финансијски за 4,76 одсто.