latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:45 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

И поред мораторијума, нова запошљавања у бх. институцијама; прогноза - 23.000 запослених

Предизборна година идеална је за нова запошљавања, јер срећници, ухљебљени у бх. институције, прилику да врате дуг имаће већ у октобру, на изборима. Тако је, и поред мораторијума на запошљавање, Агенција за државну службу БиХ недавно расписала неколико конкурса за радна мјеста, између осталих и у Предсједништву БиХ. Прогнозира се да ће до краја године армија запослених у институцијама БиХ досећи 23.000, што изускује и већи буџет.

Предсједништво БиХ исказало је потребу за новим генералним секретаром, његовим замјеником, те шефом службе за сједнице и стручним сарадником за информисање. Радна мјеста су и у Министарству финансија и трезора, Управи за индиректно опорезивање, Граничној полицији БиХ, агенцијама, институтима, службама. Укупно 13 конкурса само у посљедњем мјесецу.

Али, то је тек почетак. Оквирним буџетом за период 2019 – 2021. исказана је намјера да се догодине за плате и накнаде издвоји 2,2 милиона више него ове године.

Накнаде трошкова запослених у 2020. години планиране су у износу 121,9 милиона марака, што је у односу на 2019. годину више за 0,4 милиона марака, а у 2021. години ова категорија издатака планирана је у износу 122,9 милиона, или милион марака више у односу на 2020. годину.

За Оквирни буџет БиХ институција за период од 2016 – 2021. године, за 34 одсто већи од буџета за 2018. годину, могло би се рећи да је списак мегаломанских жеља Савјета министара БиХ, осим ако грађанима, како каже професор Изудин Кешетовић, не опорезују и ваздух који дишу.

"Како очерупати гуску, а да она не гаче? Овде се черупа народ. Имамо дуплу државну администрацију и требало би размишљати о томе да се она смањи за 50 одсто. 300 милиона марака - то је 300 милиона додатног терета свим грађанима БиХ", истиче Кешетовић.

Препоруке економиста нису у складу са потребама владајућих структура, а код нових предизборних запошљавања прећутни договори владајућих у БиХ институцијама лако се постижу. Јавности је сасвим јасно шта је посриједи.

"Посебно је занимљиво што су та запошљавања интензивирана у изборној години. Политичке странке дефинитивно на тај начин желе упослити људе који ће им бити ослонац и на изборима и уоште. Ако и не буду на власти, имаће своје људе у институцијама, дирекцијама... и тако наставити на одређени начин да владају и имају моћ", нагласио је Ивица Ћавап из Центра цивилних иницијатива.

Из министарства финасија и трезора БиХ тврде да ће оквир буџета за финансирање институција БиХ у 2019. години износити 966 милиона марака, што је 16 милиона марака више у односу на овогодишњи буџет ради преноса средстава из предходне године.

У одговору на наш упит потврђују да разлика од 312 милиона марака плод жеља и захтјева буџетских корисника. Но, државне јасле тешко могу издржати новопридошле службенике, што ће бити бреме за нову власт, а пријe свих за грађане.