latinica  ћирилица
10/08/2018 |  10:38 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Хаварија у луци Плоче: Танкер с нафтом ударио у пристанишšте

У луци Плоче, која се налази између Сплита и Дубровника, догодила се хаварија када је танкер са 27.000 кубика нафте ударио у пристаниште, при чему је у море отпао дио дока, као и апаратура за истовар нафте и гаса која је потонула. Због хаварије брода компаније СТИ Поплар, који плови под заставом Маршалских острва, отежано је снабдијевање нафтом и дериватима цијеле Далмације.

Оно што је остало од дока, цијеви и уређаји за истовар нафте такође су оштећени и тренутно нису за употребу. И брод је након удара прилично оштећен, па је извучен на сидриште, али није пробијен тако да нафта није исцурила у море.

Према процјени стручњака, штета се мјери у милионима евра. Ријеч је о штетама које трпе Лука Плоче и нафтне компаније, што ће, према међународном праву, морати надокнадити компанија СТИ Поплар.

"Тражимо евентуално могуће алтернативе које би до потпуне санације веза омогућиле промет текућих терета преко луке Плоче", изјавио је директор Лучке управе Плоче, Томислав Батур.

Епилог хаварије је да бродови неће моћи искрцавати нафту у луци Плоче, па се разматрају нека привремена рјешења према којима ће се танкери искрцавати у Сплиту или Ријеци. Из компаније "Ина" су поручили да се снабдијевање тржишта одвија редовно из осталих складишта.