latinica  ћирилица
09/08/2018 |  19:00 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Мјештани Липе забринути због најаве о мигрантским камповима

У селу Липа, надомак Босанког Петровца, одржан је традиционални сабор поводом славе храма - Светог Пантелејмона. Повратника у ово мјесто – нема. И они који би то жељели, немају гдје да се врате. Сада их брине још једна брига - најава надлежних да ће тамо основати мигрантске кампове.

Мигрантске кризе нема – ријечи су које власти с нивоа БиХ понављају из дана у дан. И све то док нежељене госте покушавају да смјесте у српско село Липа између Бихаћа и Босанског Петровца.

"Мектић њих може водити у свој Прњавор, овдје их довести неће, зашто их доводи овдје и која је то политика да их насели у српске крајеве", каже Бошко Ромић.

Мигрантска криза у Босни и Херцеговини узела је маха, јасно је свима па и Србима из Липе, чије опустошено село планирају да претворе у мигрантски камп. Једно им није јасно – како српски представници у бх. институцијама то дозвољавају.

Промјена демографске слике у овом крају, план је који су Бошњаци покушали да остваре деведесетих година, а исто желе и сада, поручују Срби, који су одувијек чинили већинско становништво у Липи.

"То је просто немогуће, све ово је приватна земља, нема овдје друштвене земље да се може неко населити", истиче Ратко Цвијановић из Лакташа.

Прихватни или не, план за мигрантски камп очигледно постоји, смислиле су га власти са бх. нивоа, а с којим циљем?! Срби из овог краја имају само једно објашњење.

"То је сигурно план да се збрише и посљедње српско име са ових простора, да су живјели икад ту, то је план. А то је био план и прије рата", каже Маре Зорић.

Данас су Срби из Липе посјетили порушена огњишта и гробове предака, а да ли ће сљедеће године то исто моћи, или ће се планови појединаца обистинити и српску земљу преплавити незвани гости, вријеме ће показати.