latinica  ћирилица
09/08/2018 |  16:00 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановићева одговорили Салкићу: Нема промјене назива Републике Српске

Предсједник Милорад Додик рекао је да је у назив Република Српска уграђен живот 30.000 људи, али и сав живот и будућност српског народа и да је апсолутно немогуће мијењати ово име.

Предсједник Додик и премијерка Жељка Цвијановић поручили су потпредсједнику Српске Рамизу Салкићу, који је рекао да назив ентитета треба мијењати, да је Република Српска уставна категорија записана у Дејтонском споразуму и у уставима и Српске и БиХ.

"Нити се он пита, нити он може да чак и покрене иницијативу. То је ноторна глупост ситног малог политичара. Ако се Салкићу не свиђа назив Српска, има мјеста гдје може бити", истакао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема мјеста ни за какву промјену назива Републике Српске, те поручила да је Српска верификована Дејтонским споразумом "са својим именом и презименом и свим оним што је важно за једну републику".

"Република Српска се зове јасно Република Српска и остаће да буде Република Српска. Она је отворено друштво за све оне који у њој желе да живе, који поштују законе и Устав Републике Српске и БиХ. Према томе, нико није угрожен", изјавила је Цвијановићева новинарима у Градишци, на питање да прокоментарише иницијативу потпредсједника Српске Рамиза Саклића о промјени назива Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да је функционера који долази из СДА, али да, с друге стране, иако је то став који се користи пред изборе, они у ствари тако нешто и желе.

"Навикли смо на сталне атаке на Српску, који долазе од представника политичког Сарајева, али нажалост и оних који своје плате зарађују у Српској", навела је Цвијановићева, оцијенивши да је тужно да се за такве иницијативе често нађу сарадници у оквиру Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да су иницијативе попут Салкићеве "ствари које изазивају неред".