latinica  ћирилица
09/08/2018 |  13:01 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Србија: Продаје се ПКБ, почетна цијена 104,5 милиона евра

Министарство привреде Србије објавило је тендер за продају имовине некадашњег гиганта Пољопривредног комбината "Београд", са почетном цијеном од 104,5 милиона евра.
ПКБ (фото: grockainfo.com) -
ПКБ (фото: grockainfo.com)

Рок за пријаву истиче 10. септембра, а право учешћа имају правна лица која се претежно баве пољопривредом и трговином пољопривредних производа.

Још један услов је да су заинтересовани купци самостално или на консолидованом нивоу остварили приход од најмање 400 милиона евра у посљедњој пословној години.

На тендеру је дозвољено учешће и конзорцијумима, који имају најмање 51 одсто учешћа.

Продаје се не само имовина ПКБ-а већ и зависних друштава "Еколаба", Института ПКБ "Агроекономик" и Ветеринарске станице ПКБ.

Предвиђена је продаја 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, грађевинских објеката који се користе у пословне сврхе, опреме, залиха резервних дијелова и стада.

Процијењена вриједност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удјела од 29 одсто капитала "Еколаба" у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ "Агроекономик" 431.300 евра.

Процијењена вриједност стада је 17,3 милиона евра, али тај износ није ушао у почетну цијену.

Цијена стада биће утврђена према пропису непосредно прије увођења купца у посјед и износиће 100 одсто процијењене вриједности стада на дан пописа.

Оглас са јавним позивом за подношење понуда за продају имовине ПКБ-а објављен је у дневном листу "Политика".