latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:37 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Усвојена информација о изради одговора на додатна питања из Упитника

Влада Републике Српске усвојила је информацију о изради одговора Републике Српске на додатна питања из Упитника Европске комисије за израду мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Влада Републике Српске је сагласна са одговорима на додатна питања из Упитника Европске комисије за шест поглавља и економске критеријуме, која се налазе у прилогу информације и чине њен саставни дио, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу Владе Српске.

Ријеч је о поглављу 11 које се односи на пољопривреду и рурални развој, поглавље 12 које се односи на безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, 13 рибарство, 20 предузетничка и индустријска политика, 24 правда, слобода и безбједност , 26 образовање и култура, те економске критеријуме.

"Влада Републике Српске је сагласна да за одговоре из овог закључка отпочне процес техничке финализације, те захтијева да се технички финализовани одговори доставе на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања на превођење", наводи се у саопштењу.

Влада Српске усвојила је на данашњој сједници и Информацију о процесу трансформације Јавне установе Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци, те задужила Дом да активности у процесу трансформације спроведе у складу с предвиђеном динамиком у најбољем интересу дјеце и да о резултатима редовно обавјештава Министарство здравља и социјалне заштите.

Министарство здравља и социјалне заштите задужено је да информише Владу Републике Српске о активностима у процесу трансформације.

Програм "Трансформација институција и превенција раздвајања дјеце од породица" се реализује у партнерству Министарства здравља и социјалне заштите и УНИЦЕФ-а БиХ, уз финансијску подршку Европске уније.

Ошти циљ Програма је да се омогући да дјеца без родитељског старања, дјеца под ризиком од раздвајања од породица и дјеца са сметњама у развоју уживају иста права и имају исти статус као и сва друга дјеца, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У оквиру циљева овог Програма, израђени су Трансформацијски и Оперативни план Дома чији је циљ смањење броја дјеце без родитељског старања на резиденцијалном смјештају, развијање нових услуга у систему социјалне, породичне и дјечије заштите у Републици Српској, те подршка спајању дјеце са њиховим биолошким породицама, имајући у виду најбољи интерес дјеце.

Упоредо са процесом трансформације, активно се спроводе активности на развоју хранитељства у Републици Српској, које уз усвојење и смјештај у установу социјалне заштите представљају облике збрињавања дјеце без родитељског старања. Промоција хранитељства се врши под слоганом "Свако дијете треба породицу".

Услуге предвиђене Трансформацијским и Оперативним планом обухватају оснивање вртића, успостављање услуге "Предах", оснивање ресурсног центра са савјетовалиштем, прихватилишта, дневног центра, становања уз подршку и успостављање услуге породични сарадник - стручна служба за подршку породици.

Реализација Трансформацијског и Оперативног плана је планирана за период од ове до 2021. године, о чему ће Владу Републике Српске информисати Министарство здравља и социјалне заштите.

Влада Републике Српске усвојила је данас и Информацију о реализацији пројекта "Изградња фискултурне сале и простора уз салу Основне школе 'Петар Петровић Његош' у Источној Илиџи" и овластила министра просвјете и културе Српске да потпише уговор о извођењу радова са најповољнијим понуђачем, с циљем реализације пројекта.

Задужено је Министарство финансија да обезбиједи потребна средства у износу од 1.185.485 КМ са ПДВ-ом, за реализацију пројекта "Изградња фискултурне сале и простора уз салу ОШ 'Петар Петровић Његош', Источна Илиџа".

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о усмјеравању средстава за изградњу дјечијег вртића у Александровцу, општина Лакташи, у износу од 800.000 КМ, из средстава клириншког дуга.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о иницијативи за обиљежавање осам вијекова самосталности Српске православне цркве и пројектима заштите, научне обраде и промоције покретне српске културно-историјске баштине.

"Задужује се Министарство просвјете и културе да у сарадњи са Републичким секретаријатом за вјере спроведе активности дефинисане Програмом обиљежавања осам стотина година самосталности Српске православне цркве за период од сљедеће до 2021. године", саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу Владе Српске.

Влада је задужила Министарство финансија да сукцесивно до 2021. године обезбиједи средства за реализацију планираних пројектних активности.

Како се неводи у информацији, осим вјерског, манифестационог, научног и културног обиљежавања осам вијекова од успостављања самосталне Српске цркве, приоритетно и неопходно покренути капиталне пројекте заштите покретне културно-историјске баштине српског народа и његове цркве на простору Републике Српске и Федерације БиХ.

"Тиме би самом обиљежавању самосталности СПЦ дали посебан печат и доказ о сопственој самосвијести и одговорности према прецима и будућим поколењима. Са припремама би се отпочело у 2018. години, а јубиларне године обиљежавања су 2019. и 2020. година", наводи се у саопштењу.

Предложено је пет пројеката за које су потребна средства: обиљежавање осам вијекова самосталности СПЦ, рестаурација, конзервација, дигитализација и научна обрада старих српских рукописних штампаних књига са простора Републике Српске и Федерације БиХ, рестаурација, конзервација и научна обрада правосланих икона са простора Републике Српске и Федерације БиХ, обиљежавање 500 година српске штампе и српске књиге - Горажданска штампарија 1519-1523 и завршетак радова на музејима српске православне цркве у манастиру Житомислић, манастиру Гомионици, Епархијском музеју Зворничко-тузланске епархије у Бијељини и Епархијском музеју Захумско-херцеговачке и приморске епархије у Требињу /комплекс манастира Херцеговачке Грачанице/.

Влада Републике Српске усвојила је данас и одлуку о давању сагласности за приватизацију десет станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у општини Модрича који се користе за алтернативни смјештај избјеглица и расељених лица и налазе се на располагању код Министарства за избјеглице и расељена лица.

Приватизација станова из ове одлуке врши се откупом у складу са Законом о приватизацији државних станова.

Право откупа ових станова имају лица за која је Министарство за избјеглице и расељена лица, ревизијом, утврдило да испуњавају услове за коришћење ових станова по основу права на алтернативни смјештај у складу са позитивним правним прописима, а исти су се изјаснили да желе откуп предметних станова.