latinica  ћирилица
09/08/2018 |  10:45 ⇒ 10/08/2018 | 08:55 | Аутор: СРНА

СНСД 40,2, СДС 20,3 одсто повјерења анкетираних, убједљиво вођство Додика и Цвијановићеве

Прелиминарно потпуно независно истраживање јавног мњења, рађено крајем јула на узорку од 3.209 испитаника у Републици Српској, показује да би 40,2 анкетирана дало подршку СНСД-у, што је дупло више у односу на СДС, који има подршку њих 20,3 одсто.

ПДП има подршку 9,3 одсто испитаника, ДНС 9,1, СП 5,8 и СДА 3,8 одсто, показује најновије истраживање које је у посједу АТВ.

Око седам одсто испитаника гласаће за "остале" или мање политичке партије, укључујући и СББ, СДП, СНС, Прва СДС..., што је још мање него према резултатима претходних истраживања.

Према овом најновијем истраживању јавног мњења 46 одсто испитаника вољело би да види Милорада Додика као српског члана Предсједништва БиХ, а 28 одсто Младена Иванића.

Када је ријеч о кандидатима за предсједника Републике Српске, кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић добила је 35 одсто повјерења анкетираних грађана, а кандидат Савеза за промјене Вукота Говедарица 23 одсто.

Истраживање јавног мњења у Републици Српској вршено је крајем јула теренским радом.

У истраживању које је радила реномирана агенција из Србије наведено је да је у анкету укључена уједначена полна структура - мушкараца 52,4 одсто, жена 47,6 одсто, док је просјечна старост испитаника 45 године.

Образовна структура осликава стварно стање - удио испитаника са средњом стручном спремом око 54,2 одсто, високом спремом 8,7 одсто, високом стручном спремом око 20 одсто, док је удио студената око 8,3 одсто, незапослених је 19,4 одсто.

Са становишта мјеста становања, структура је таква да је око 65 одсто испитаника из урбаних средина, а 35 из руралних.

АТВ је у посједу цјелокупног истраживања које је рађено и по изборним јединицама у Републици Српској, које ће, како је најављено, објавити наредних дана.

Цвијановић: Циљ СНСД-а јака Српска

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да грађани препознају праве политичке вриједности које заступа СНСД, а то је јака Република Српска и да се морају чувати њене институције са којима се не смије коцкати због "сарајевске фотеље".

Цвијановићева је навела да су јој позната истраживања јавног мњења у којима СНСД има предност у односу на СДС за престојеће опште изборе у БиХ и да ће свако ко ради за "сарајевске фотеље" бити кажњен од грађана, односно да ће партије предвођене СДС-ом бити кажњене на будућим изборима.

"Истраживања јавног мњења су на мјесечном нивоу. Све након априла ове године, када је за нас био нешто нижи постотак подршке, креће се узлазном линијом и задовољна сам, јер мислим да ће грађани препознати оно што је капацитет наше коалиције", рекла је новинарима Цвијановићева.

Она тврди да коалиција СНСД-ДНС-СП нуди политичку извијесност и да грађани знају шта се радило, да су повећаване плате, пензије, да су рјешаване обавезе социјалних давања, увођене додатне социјалне мјере за породиље и демобилисане борце, бавило се питањима борачке популације, инвалида.

"Познати смо грађанима, заједно смо 20 година и допринијели смо развоју Републике Српске и ту нема неизвијесности. С друге стране, грађани су имали прилику да виде када опозицини блок из Републике Српске врши негдје власт, јер су их на прошлим локалним изборима казнили", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, грађани су имали прилику да виде када су на власти они које предводи СДС, као што је било у Сарајеву.

"Тамо влада општи неред и хаотичност и не постоји спремност да буде ријешен било који проблем и да му се иде у сусрет. Грађани знају како изгледа пузећа политика слушајући оно што ради лидер СДА Бакир Изетбеговић и како они игноришу институције Републике Српске, што је неприхватљиво", закључила је Цвијановићева.