latinica  ћирилица
09/08/2018 |  09:22 | Аутор: РТС

Какву корист Србији доноси гасовод између Бугарске и Турске

Турска је већ главни снабдјевач гаса у Југоисточној Европи. А све важнију улогу у дотоку нових количина гаса има и Бугарска, која се прије неколико дана, са још једном гасном цијеви повезала са турским складиштима. Предност тог гасовода је што је двосмјерни, што значи да обје земље једна другој могу испоручивати гас.

Европска унија је још прије двије године дала зелено светло Бугарској да прави гасно чвориште на обалама Црног мора. Друга цијев двосмјерног гасовода са Турском, иако дуга само 20 километара, Бугарској доноси доток нових 1,7 милијарди кубика гаса годишње.

"Сада смо изградили гасовод који ће омогућити повратне токове како бисмо могли добити гас из Турске, из Азербејџана и из Русије", каже Бојко Борисов, премијер Бугарске.

"Нови гасовод повећаће капацитет и омогућити повратну везу која се може користити у будућности за транспорт гаса у Бугарску", каже Фатих Донмез, турски министар енергетике и природних ресурса.

Турска располаже са озбиљним залихама гаса – поред већ два постојећа директна дотока руског гаса – Плавим и Трансбалканским гасоводима, ускоро са Русима завршава и трећи – Турски ток.

У јуну је отворила и гасовод ТАНАП, који допрема гас из Азербејџана а који је са гасоводом ТАП део "Јужног гасног коридора" за транспорт гаса све до Италије.

Нова бугарско-турска спона свакако значи и Србији јер се са Бугарском убразано ради на пројекту такође двосмјерног гасовода од Ниша до Софије.

"Веома је значајно зато што је Турска нама близу, од Турске преко Бугарске нема неке велике даљине. Идуће године треба да се заврши уговор између 'Гаспрома' и 'Нафтогаса' и вјероватно да транспорт гаса неће ићи преко Украјине за потребе Србије, тако да су овакви гасоводи веома важни за Србију како бисмо обезбиједили у даљем периоду испоруке гаса за потребе Србије", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Да Европи треба све више гаса и да тражи нове изворе, потврђује и Сјеверни ток 2. Упркос америчком противљењу, Њемачка и Русија напредују са градњом тог гасовода. Ових дана почело је и полагање цијеви подно Балтика.