latinica  ћирилица
08/08/2018 |  16:22 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Хоће ли надлежни коначно ријешити проблем царинског терминала на Рачи?

Царински терминал у Рачи, због свог положаја, годинама задаје главобољу власницима фирми и возачима камиона, који царине робу на том граничном прелазу. Оштећени су се обратили српским посланицима у Парламенту БиХ и Привредној комори РС, да институционално утичу на Управу за индиректно опорезивање како би проблем био ријешен.

Возачи камиона годинама уназад суочавају се са вишесатним чекањем на граничном прелазу Рача.

"Једино рјешење би било да царина ради 24 сата, а не до 19 часова, јер овдје је превише камиона. Дођемо ујутро па стојимо, не можемо да уђемо у терминал јер се напунио преко ноћи. Онда чекам до сутрадан да урадим папире, а путујем само од сремске Митровице до Бијељине За два дана направим свега 50 километара", жали се Дејан Арки, превозник из Сремске Митровице.

превозник Адмир Панџо из Бугојна каже да би на царини требало бар да се убрза папирологија, јер за њу чекају четири до пет сати што је, како истиче, превише.

Један од проблема са којим се суочавају власници фирми и возачи камиона јесу додатни трошкови јер роба у БиХ улази и на Павловић мосту, а онда иде на царињење у Рачу, одакле се роба дистрибуира у Бијељини. Анто Гајић из Привредне коморе Бијељина каже да овим превозници возе робу 40 километара без потребе.

У УИО гужве правдају чињеницом да је гранични прелаз непосредно уз мост који има само двије траке. Оградом је терминал одвојен од путничког саобраћаја и без обзира гдје се налази процедура би била иста, дакле нема посебног утицаја да ли је прије или послије граничног прелаза терминал постављен.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић додаје да је таквих камиона који пређу границу на Павловић мосту и иду на царину у Рачу веома мало.

Дислоцирање терминала, изричити су у Царини БиХ, не би ријешило гужве, али признају да проблема има. Једино рјешење које ће УИО у наредном периоду урадити је да се прошири број мјеста за паркирање камиона.

Гранични прелаз Рача отворен је 2005. године. Вриједност терминала и улаза у БиХ коштала је 16 милиона марака. Тај новац је обезбијеђен донацијама ЕУ и кредитом Свјетске банке. Дневно у БиХ уђе око 500 камиона и сви се морају евидентирати, извагати, платити терминал који тренутно има само 70 паркинг мјеста за камионе.