latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:57 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Црногорским посланицима није спорно присуство официра у Книну

Демократски фронт саопштио је да није успио да прикупи 27 потписа посланика, колико је било неопходно да би била заказана ванредна сједница Скупштине Црне Горе поводом присуства црногорског војно-дипломатског представника на обиљежавању операције "Олуја" у Хрватској.

Рок за предају иницијативе за одржавање ванредне сједнице Скупштине истекао је данас у 12.00 часова, а из ДФ-а су захвалили посланицима који су подржали њихову иницијативу.

"Подршку за иницијативу, којом би се осудио срамни чин Владе и покренуло питање одговорности врха власти, нисмо добили од странака Ранка Кривокапића, Алексе Бечића, Дритана Абазовића и Миодрага Лекића", саопштено је из ДФ-а.

Из ДФ-а наводе да поједине странке "чак нису нашле за сходно да испоштују грађане и објасне због чега је за њих неприхватљива та иницијатива".

"Нисмо тражили да партије које су у бојкоту учествују у засједању, већ само да ставе потпис на иницијативу и тако омогуће да цијела јавност чује расправу о проблему који ће дефинитивно одређивати будуће политичке односе и судбину Црне Горе. О њиховом понашању нека суде грађани", наведено је у саопштењу.

Из ДФ-а су поручили да ће свакако пронаћи начин да ово питање актуелизују на првом наредном засједању парламента.

"Не желимо да дозволимо, због својих предака и потомака, да због издаје врха власти остане срамота на лицу Црне Горе", наводи се у саопштењу ДФ-а.

Демократски фронт је иницијативу за сазивање ванредне сједнице Скупштине Црне Горе покренуо да би парламент осудио одлуку црногорске Владе да учествује у прослави војно-полицијске акције "Олуја" у Хрватској и јавно се извинио свим жртвама погрома и етничког чишћења недужног српског народа из некадашње Републике Српске Крајине.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали. Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.