latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:45 | Аутор: СРНА

Савчић: Спомен-чесма у Фазлагића кули провокација за Србе

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра непримјереним и провокацијом за српски народ отварање спомен-чесме "у част страдалим Бошњацима" у Фазлагића Кули код Гацка, злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Отварање ове спомен-чесме у најмању руку представља провокацију за српски народ. Није ми познато какво уопште значење има ова чесма у муслиманском свијету на нашој територији, али мислим да ово не води ничему добром, поготово када се то дешава на мјесту злогласног усташког упоришта из Другог свјетског рата Фазлагића Кули - рекао је Савчић за Срну.

Савчић је упитао шта би се десило да неком из српског народа падне на памет да подиже некакав споменик на мјесту страдања Бошњака.

- Ако будемо ишли тим путем да једни друге провоцирамо, да непрекидно подсјећамо на нешто из далеке прошлости онда не видим будућности на овим просторима - истакао је Савчић.

Коментаришући чињеницу да је на захтјев Исламске заједнице БиХ министар одбране БиХ Марина Пендеш потписала сагласност за слање почасног вода Оружаних снага БиХ на отварање ове спомен-чесме, Савчић је рекао да му нису позната правила и рјешења у Оружаним снагама БиХ.

- Нисам сигуран да ли је све овдје са становишта процедуре испоштовано због чега би одговоре на ова питања требало да дају надлежни у Министарству одбране БиХ. Уколико буде прекршена процедура онда морамо поставити озбиљно питање сврхе постојања Оружаних снага БиХ - каже Савчић.

Он је оцијенио бесмисленим постојање заједничких Оружаних снага БиХ, које скупо плаћамо, да би биле у функцији провокације других народа.

- Не желим да оспоравам сваком народу да обиљежава мјеста страдања својих сународника, али то је непримјерено у Фазлагића Кули која је чувена по злу и крвава. Сигуран сам да би се у њој поново десиле исте ствари у протеклом рату да није било историјске улоге Војске Републике Српске у одбрани српског народа и Републике Српске - закључио је Савчић.

У Фазлагића Кули код Гацка отворена је спомен-чесма "у част страдалим Бошњацима" из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" је и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ.