latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:15 | Аутор: СРНА

Москва разочарана одлуком о санкцијама

Русија је данас саопштила да је разочарана одлуком америчког предсједника Доналда Трампа да поново уведе санкције Ирану.
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs) -
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs)

"Дубоко смо разочарани америчким корацима поновног увођења санкција Техерану", наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

У саопштењу се наводи да ће Русија учинити све што је неопходно да сачува историјски нуклеарни споразум из 2015. године и заштити заједничке економске интересе са Техераном.

"Ово је јасан примјер како Вашингтон крши резолуцију УН 2231 о иранском споразуму, као и међународно право", наводи се у саопштењу.

Москва је саопштила да је тај споразум показао своју ефикасност, пренио је АФП.

Русија је позвала међународну заједницу да не дозволи да таква значајна постигнућа у мултилатералној дипломатији буду жртвована у име америчких аспирација с циљем разрачунавања са Ираном.

У саопштењу се додаје неће бити могуће добити уступке од Ирана користећи притисак, што је показало дугогодишње искуство.

Иранци већ осјете посљедице санкција након што је иранска валута ријал изгубила половину своје вриједности од када је Трамп најавио повлачење из нуклеарног споразума.