latinica  ћирилица
07/08/2018 |  15:56 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Власт у Гацку да објасни шта ће учинити поводом срамног споменика

Јавност у Републици Српској заслужује одговор локалне власти у Гацку предвођене СДС-ом, иначе, мјесту предсједника ове странке Вукоте Говедарице, шта ће бити учињено по питању постављања срамног спомен-обиљежја у тој општини, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а -
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а

"Осим што нас обавјештавају да су необавијештени, инсистирамо да добијемо одговор на ово питање", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, став СНСД-а је јасан и гласи да нигдје на простору Републике Српске не може бити истакнута застава непостојеће такозване Републике БиХ, као ни ратна застава такозване Армије БиХ.

"Очекујемо и инсистирамо да се то апсолутно поштује на цијелој територији Републике Српске", поручио је Ковачевић.

"ЕуроБлиц" је данас објавио да је у злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка свечано отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, је, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ.

Иако се Фазлагића Кула налази на подручју општине Гацко и саставни је дио Републике Српске, на овом догађају није се могла примијетити ниједна застава Српске.

Говорници на овој манифестацији су "објаснили" да спомен-чесма поред локалне џамије није изграђена само као знак сјећања на страдале Бошњаке у посљедњем рату, већ за све бошњачке "шехиде" из Фазлагића Куле, па тако ваљда, и за усташке зликовце који су прије нешто више од пола вијека завили у црно бројна српска мјеста у источној Херцеговини, наводи лист.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара је поред нове чесме потврдио да је ријеч о споменику свим жртвама "четничких хорди", које су, како је рекао, "други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке".