latinica  ћирилица
07/08/2018 |  15:25 | Аутор: Б92

Илић: У Вишеград на славље, а онда у Игокеу по трофеје

Капитен јуниорске репрезентације Србије која је освојила У18 ЕП Далибор Илић причао је о отисцима послије тријумфа у Летонији.
Далибор Илић, капитен репрезентације Србије - Фото: B92
Далибор Илић, капитен репрезентације СрбијеФото: B92

"Орлићи" су побједом над домаћином У18 Евробаскета одбранили трофеј у овој конкуренцији и најавили блиставу будућност српске кошарке.

"Неописив је осјећај, поготово мени као капитену који сам подигао тај пехар. Мислим да ћу овај тренутак памтити цијели живот. Побједити Летонију пред толиким бројем људи је стварно велики успјех. Ово ће вјероватно бити за неке од нас и највећи успјех у каријери", започео је причу Илић.

Србија је у финалу савладала домаћина 99:90 пред 10.000 Летонаца, али Илић истиче да то није био најтежи меч на турниру.

"Прва утакмица је увијек најтежа јер тада сви противници виде каква је ваша игра и с тим поразом или побједом отварате турнир. Утиче на психу. По мом мишљењу најтежа утакмица је била у четвртфиналу против Њемачке, када смо то добили видјели смо да можемо да стигнемо до трофеја".

"Орлићи" су посебно одушевили јавност слављем титуле са вршњацима из Црне Горе.

"Ми смо њима дали подршку у осмини финала против Шпаније, гдје су побједили и остали у А дивизији што им је много значило. Прославили смо с њима и очекивало се да ће и они нама дати подршку у финалу. Они су буквално били наша једина публика тамо. Опет су доказали да су нам прави пријатељи јер се већина нас дружи међусобно и саиграчи смо у клубовима".

Илић је једини члан тима из Републике Српске.

"Било је доста у конкуренцији и на припремама, ја сам имао срећу да будем једини од њих који је постао шампион Европе. За мене као момка из Републике Српске није мала ствар да будем капитен ове репрезентације. Много сам поносан. Идем неколико дана кући у Вишеград на одмор. Тамо ћу имати дочек од свог народа, својих суграђана. Мало да се одморим физички и психички и уђем спреман у нову сезону".

Након што је постао шампион Европе следећи циљ му је први тим АБА лигаша Игокее.

"Циљ је да се изборим за мЈесто у тиму у АБА лиги. Мислим да ћу успЈети и играти следеће сезоне у Јадранској лиги. Било је позива али сам потписао професионални уговор са Игокеом. Тамо сам много научио о кошарци и много сам им захвалан. Они су ме извели на овај пут и остајем тамо сигурно још годину-двије. Вјерујем да су пред нама велики изазови, а надам се и трофеји", закључио је Илић.