latinica  ћирилица
07/08/2018 |  13:27 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Основано предузеће "Хидроелектрана Бук Бијела"

Вршилац дужности директора "Електропривреде Републике Српске" Радмила Чичковић и директор "Хидроелектране на Дрини" Недељко Перишић потписали су данас у Требињу уговор о оснивању заједничког предузећа "Хидроелектрана Бук Бијела" које ће се бавити производњом и продајом електричне енергије са сједиштем у Фочи.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Новоосновано предузеће је у већинском власништву "Хидроелектране на Дрини" која у оснивачком капиталу учествује са 80 одсто, а "Електропривреда" са 20 процената власничког удјела.

Перишић је изразио задовољство што је коначно, послије дуго година, формирано предузеће "Хидроелектрана Бук Бијела".

"Част и задовољство је бити у заједничком конзорцијуму са `Електропривредом Републике Српске`. Ми ћемо као већински власник дати све од себе да пројакт иде планираном динамиком и надам се да ћемо након провођења процедура почети све потребне активности на изградњи овог пројекта“, изјавио је Перишић.

Чичковићева је истакла да ће овај објекат, када буде изграђен, знатно побољшати енергетски биланс Републике Српске и дати додатну снагу производним капацитетима "Електропривреде Републике Српске".

"Хидроелектрана Бук Бијала" налази се у горњем току ријеке Дрине и удаљена је око 11,6 километара узводно од Фоче.

Влада Републике Српске је за њену изградњу "Електропривреди Републике Српске" додијелила концесију на период од 50 година.

Процијењена вриједност инвестиције износи 382.407.793 КМ.

У току су активности по питању провођења тендерске документације за пројектовање, изградњу и обезбјеђење финансијских средстава путем кредита које проводи Министарство индустрије, енергетике и рударства, а за вршиоца дужности директора "Хидроелектране Бук Бијела" иманована је Бранислава Милекић.