latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:58 | Аутор: СРНА

Небензја: Крим је саставни дио Русије

Кримско полуострво саставни је дио Руске Федерације и питање његовог статуса је затворено, изјавио је стални руски представник при УН Василиј Небензја.

Он је на саопштење, којим се потрвђује да Вашингтон не признаје присаједињење Крима Русији и које је потписао државни секретар САД Мајкл Помпео, рекао да је Крим дио руске државе и да је на то питање већ одговорио предсједник Русије Владимир Путин.

- Знамо да имамо различита гледишта, али, што се нас тиче, то питање је за нас затворено једном за свагда - нагласио је Небензја.

Након смјене украјинског предсједника Виктора Јануковича у фебруару 2014. године, у источној Украјини и на Криму започети су масовни протести, а Врховни савјет Крима и Градски савјет Севастопоља усвојили су 11. марта те године декларацију о независности.

Власти на Криму су 16. марта организовале референдум о поновном уједињену са Русијом, за које је гласало 96,7 одсто становника Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља, посјетио је ТАС.

Путин је 18. марта потписао споразум о уједињењу Крима са Русијом, а Федерална скупштина Руске Федерације је тај документ усвојила три дана касније.