latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:45 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Требиње: Почео Фестивал медитеранског и европског филма

На љетној сцени Дома младих у Требињу, синоћ је свечано почео 6. Фестивал медитеранског и европског филма. У шест фестивалских дана биће приказан, досад рекордан број филмских остварења.

Распоређени су по програмским цјелинама – медитерански, европски, нови српски филм и Херцеговина на филму.

Премијерно, биће приказано 26 дугометражних и кратких филмова из 12 земаља бивше Југославије и евромедитеранског региона. Све пројекције 6. Фестивала медитеранског и европског филма биће одржане на љетној сцени требињског Дома младих.

"Почињемо један пројекат кроз фестивал који се зове "Филмска цеста Херцеговине". Требиње као центар и један од највећих отворених филмских студија бивше Југославије заслужује да поново то оправдава. Долазак страних екипа за овај град, ентитет, државу значи и економски значајан сегмент", рекао је Пеђа Милојевић, селектор и умјетнички директор Фестивала медитеранског и европског филма.

Ове године награде за изузетан допринос евро-медитеранском филму "Златни платан" припале су глумцима Светлани Бојковић и Мету Јовановском.

"Прије свега  награда има диван назив, који карактерише Требиње, јер се зове Платан. Драго ми је што сам добитница јер овим признањем моје колеге показају да је мој рад имао и има смисла, што је најбитније за нас који стварамо ову умјетност", наводи Светлана Бојковић, глумица, добитница "Златног платана".

Мето Јовановски, глумац, добитник "Златног платана" каже да за овај фестивал није знао.

"Поприлично је млад, али треба да буде једна чврста спона, јер филм и умјетност нема границе и баријере. То треба да буде једна спона гдје се дружимо и представљамо сви своју културу, надопиуњавамо једни друге и сарађујемо", истакао је Јовановски.

"Златним платанoм" постхумно ће бити одликован Небојша Глоговац, а у пратећем програму Фестивала у сриједу 8. августа у Музеју Херцеговине, биће отворена изложба "Небојша вјечни".

На првој фестивалској вечери, љубитељи седме умјетности, уживали су у филмовима Ловац и Проклети пас, док је вечерас на програму пет филмских премијера.