latinica  ћирилица
06/08/2018 |  20:50 | Аутор: РТРС

Црква и СДС

Поруком патријарху српском Иринеју да формира политичку партију ако жели да се бави политком, бивши шеф СДС-а Младен Босић остаће упамћен као једини политички лидер у Републици Српској, од њеног оснивања до данас, који је ушао у отворен сукоб са Српском православном црквом, преко њеног првог човјека.
Патријарх српски Иринеј и Вукота Говедарица (Фото: argumenti.rs) -
Патријарх српски Иринеј и Вукота Говедарица (Фото: argumenti.rs)

И није патријарх Иринеј једини црквени великодостојник на кога је Босић, не бирајући ријечи, насртао. Вјероватно да се са Босићевом политиком према СПЦ нису слагали сви функционери, ни чланови СДС-а. Али сви су ћутали.

Тешко је оцијенити какве су стварне намјере новог шефа СДС-а, Вукоте Говедарице, према СПЦ, али није му тешко да превали по пар стотина колометара не би ли се усликао уз оног истог патријарха коме су поручивали да оснује политичку партију и бави се политиком. Занимљиво је да је Говедарица ћутао као заливен док му је партијски шеф брутално нападао првог свештеника СПЦ.

И док Говедарица посљедњих мјесеци не пропушта прилику да се услика са свештенством СПЦ, јер су му савјетовали да СДС мора да поправи однос са Црквом, кандидат СДС-а у изборној јединици 9, Небојша Вукановић, наставља рат са српским патријархом.

Истичући морал и духовност блаженопочившег патријарха Павла, уз опаску да се нада да ће Срби ускоро имати на челу Цркве некога таквог, Вукановић сугерише управо оно што је и раније писао – да српски патријарх није достојан патријаршијског трона. И ту се није зауставио. Дао је себи за право да подучава српског патријарха шта и како треба да ради, уз закључак да патријарх Иринеј не би требало да учествује у предизборној кампањи. Баш као да је прочитао најаву да српски патријарх управо то намјерава, и као да је то стално радио.

Иступ Небојше Вукановића открива у ствари да је фотографисање Вукоте Говедарице са патријархом Иринејом само за предизборне сврхе, и да Говедарица није далеко одмакао од свог претходника. Открива да је у ствари СПЦ средство у кампањи СДС-а, која се грчевито труди да докаже оно у шта јој ријетки још вјерују – да је српска и демократска. Текст Небојше Вукановића, у којем опет напада српског патријарха, сасвим сигурно је благословио Вукота Говедарица.

Да којим случајем српски патријарх пише колумне, потпуно оправдано би могао поручити и Вукановићу и Говедарици да га не увлаче у предизборну кампању. Да не троше људе и ресурсе и вријеме за једну фотографију са њим, или да не троше папир доказујући како су сви осим њих достојни. Могао би чисте савјести да им каже да је тешко једном фотографијом опрати године лошег односа са најстаријом институцијом српског народа!

Извор: argumenti.rs