latinica  ћирилица
06/08/2018 |  16:12 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Планинари из Трнова пјешке до манастира Острог

Група од 25 ходочасника кренула је пјешке из Цркве Светог Георгија у Трнову на поклоничко путовање у Манастир Острог. Ово је четрнаесто путовање планинарског друштва "Трескавица" у Острог.

Ходочаснике из Трнова и ове године предводи Ненад Јокић, члан планинарског друштва још од његовог оснивања 1985-е године, а сада и предсједник. Каже да је пут важан, колико и одредиште, и да због тога на ово путовање крећу достојанствено, у миру и молитви.

"То је шест дана пјешачења по неких 40 км дневно. Некад је лијепо вријеме, некад киша, како нам Бог помаже, тако и идемо. Углавном увијек помаже, и кад је лоше вријеме никад нико не буде прехлађен, не накашље се. Буде мало жуљева, али то је уобичајено", каже Јокић.

Већину овогодишњих ходочасника чине младићи и дјевојке, што старије планинаре, како кажу, посебно радује.

"Најмлађи учесник је 2006-то годиште, наш Филип. Ово му је пети одлазак, а већ три године за редом иде и читав пут пређе пјешке", рекао је потпредсједник планинарског друштва "Трескавица" Синиша Крстовић.

Најмлађи ходочасник Филип Голијанин каже да му много значи тај одлазак, јер зна да је прешао пут од седам дана, и да то није лак пут, пут који не може свако да пређе.

Посебно су захвални локалним властима које им помажу да обезбиједе возила са шаторима, храном и осталом потребном опремом.

И ове године планинари из Трнова на путу до Манастира Острог прећи ће више од двије стотине километара, а прва пауза планирана је у мјесту Добре воде удаљеном 40 километара од полазне тачке.