latinica  ћирилица
06/08/2018 |  13:48 | Аутор: СРНА

Прати се ситуација у вези са загађењем ријеке Спрече

Управа цивилне заштите Републике Српске прати ситуацију у вези са истицањем амонијачне воде са примјесама катрана у ријеку Спречу из фабрике "Гикил" у Лукавцу, након експлозије резервоара.
"Спреча" - Фото: РТРС
"Спреча"Фото: РТРС

Из Републичке управе Цивилне заштите /РУЗЦ/ саопштено је да су Спречом низводно од Лукавца, гдје је у надлежности Српске, ангажоване све надлежне институције.

У саопштењу се наводи да је водни инспектор Федерације БиХ /ФБиХ/ прогласио други степен угрожености, ради спречавања даљег ширења загађења, а власт општине Петрово упозорила је грађане да не користе воду из Спрече.

Из лукавачког "Гикила" кажу да су предузели кораке на рјешавању еколошког инцидента узрокованог несрећом на раздвајачу сировог катрана, а у Лукавцу је данас одржан и састанак представника те локалне заједнице, министара Тузланског кантона, представника града Добоја с циљем рјешавања овог проблема.

"Очекује се и реаговање правосуђа на константне еколошке акциденте у ФБиХ који уништавају ријеку Спречу", истиче се у саопштењу РУЦЗ-а.

Федерални медији јавили су да је у петак, 3. августа, експлодирао резервоар у коксари у Лукавцу и да је истекло 200 до 300 метара кубних амонијачне воде са примјесама катрана, а претпоставља се да се око 70 метара кубних излило у ријеку Спречу.