latinica  ћирилица
06/08/2018 |  12:33 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Расте број жртава разорног земљотреса, евакуација туриста (ВИДЕО)

Број погинулих у потресу на индонежанском отоку Ломбок порастао је на 142, саопштио је у понедјељак званичник локалне владе.

Наводи се да је у току евакуација око 900 страних и домаћих туриста са групе малих острва Жили код Ломбока.

Око 200 туриста већ су напустили три острва, око 700 још чека евакуацију, рекао је портпарол националне агенције за управљање катастрофама Сутопо Пурво Нугрохо, преноси агенција Франс прес.

Сутопо је рекао да је штета од земљотреса огромна на сјеверном дијелу острва Ломбок, као и да спасиоци још нису успјели да стигну до неких дијелова.

Спасилачке екипе не могу да се пробију због срушених мостова, несташица струје и путева блокираних одронима или рушевинама, преноси АП.

Хотели на малим острвима код Ломбока оштећени су у земљотресу послије кога је услиједила узбуна на цунами, што је изазвало панику. Бројни туристи тражили су да напусте острвца и да буду одвезени на острво Ломбок, гдје је аеродром.

Други представник агенције за управљање катастрофама рекао је да је један индонежански туриста погинуо на острву Жили Мено а да их је више повријеђено, и да већина има преломе.

Земљотрес магнитуде 6,9 погодио је јуче индонежанско острво Ломбок, а био је на малој дубини од 10,5 километара, с епицентром око два километра југоисточно од Лолоана. Земљотрес се осјетио и на Балију сусједном острву и најпосећенијем мјесту у Индонезији.

Послије земљотреса услиједило је више мањих потреса јуче и данас што је изазвало нови страх, а људи су тражили узвишице да се склоне од могућег цунамија.

Највећи број жртава налази се у планинској зони на сјеверу Ломбока, далеко од главних туристичких локација на југу и западу острва, која су популарна међу посјетиоцима због плажа и лијепих предјела за шетњу.

Ово је други тежак земљотрес за недељу дана који је погодио Ломбок. У земљотресу 29. јула погинуло је 16 људи, а стотине кућа је оштећено. Неке од тих кућа срушиле су се јуче када је нови земљотрес ударио острво.