latinica  ћирилица
06/08/2018 |  07:26 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Нови Град - Сјећање на егзодус Срба из Српске Крајине (ФОТО)

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је данас у Новом Граду да је у војно-полицијској акцији хрватских снага "Олуја" 1995. године погинуло 548 жена, а више од четири петине жртава имало је 60 година.

Штрбац је навео да је од укупног броја страдалих у тој акцији више од 60 одсто цивила, "што говори кога су Хрвати побиједили и чиме се хвале ових дана".

Према његовим ријечима, "Веритас" је припремио документарни филм о страдању цивила на цести од Глине према Двору гдје су Војска Хрватске и Пети корпус такозване Армије БиХ побили око 200 људи. 

Он је навео да ових дана медији у региону преносе нетачну изјаву хрватских генерала како су српске цивиле, уствари, побили војници Републике Српске Крајине током повлачења тенковима.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су Срби након 23 године од "Олује" национална мањина у Хрватској и да је ријеч углавном о старијој популацији која ће биолошки нестати.

"То нам мора бити опомена да морамо све да урадимо да сачувамо Републику Српску као гарант нашег опстанка", рекао је Дрљача.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске сматра да домаће и међународне институције нису урадиле ништа у заштити права ове популације.

Он је најавио да ће ускоро чланови тог удружења из Српске и Федерације БиХ организовати штрајк пред институцијама БиХ, односно министарствима цивилних послова, иностраних послова и људских права и избјеглица.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду јутрос је служен парастос поводом обиљежавања 23 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине током злочиначке акције хрватских снага "Олуја" 1995. године.

Након парастоса, уз улицу која води од Храма до моста на ријеци Уни, на граничном прелазу упаљене су свијеће, а са моста је спуштено цвијеће у Уну. У августу 1995. године овај "мост спаса" прешло је 100.000 протјераних Срба из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

Затим су делегације положиле вијенце код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица код Новог Града, гдје је Хрватска војска у септембру 1995. године прешла не територију Републике Српске и за два дана офанзиве убијено је 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

У Храму Светог Саве у Сводни служен је парастос а затим су положени вијенци код спомен-крста који је 2012. године подигао "Веритас" за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска војска.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 води се као нестало.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Обиљежавање 23 године од егзодуса организују Документационо-информациони центар "Веритас" и општина Нови Град.