latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:47 | Аутор: СРНА

Ђурић: Држава ће заштити "Трепчу", "Газиводе" и "Валач"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да ће Србија заштитити "Трепчу", Хидроелектрану "Газиводе" и трафостаницу "Валач" на Косову и Метохији и да у то нико не треба да сумња.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Онај ко дира у `Трепчу` руши темеље егзистенције српског народа на Косову и Метохији, а то ћемо наставити да чувамо", навео је Ђурић у честитки упућеној руководству и свим запосленима у Рударско-металуршко-хемијском комбинату "Трепча", као и свим рударима у осталим дијеловима Србије.

Он је навео да је "Трепча" већ деценијама темељни ослонац енергетског, економског и укупног развоја и напретка Космета, те незаобилазна претпоставка у свим савременим стратешким плановима даљег ширења енергетског сектора и модерног развоја Косова и Метохије.

Ђурић је истакао да овогодишње обиљежавање Дана рудара долази у тренутку када Србија и српски народ пролазе кроз тешке и судбоносне дане.

"Сведоци смо константних изазова и претњи који се, између осталог, односе и на енергетски систем на Косову и Метохији", напоменуо је Ђурић.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић неколико пута нагласио да постоје јасне црвене линије када се ради о "Трепчи" и енергетици на Косову и Метохији.

Изражавајући дубоко поштовање и захвалност за тежак рударски посао, Ђурић је рекао да је Србија одлучна да чува и вреднује своја природна богатства и да ће предано радити да рударима на Космету и њиховим породицама осигура боље услове рада, веће зараде и пристојан животни стандард.