latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:18 ⇒ 06/08/2018 | 08:59 | Аутор: РТС

Снажан потрес у Индонезији, 39 погинулих (ВИДЕО)

Земљотрес јачине седам степени Рихтерове скале погодио је област код сјеверне обале острва Ломбок у Индонезији, јавила је данас америчка Агенција за геолошка истраживања.
Земљотрес у Ломбоку у Индонезији - Фото: AFP/Getty images
Земљотрес у Ломбоку у ИндонезијиФото: AFP/Getty images

Најмање 39 особa je погинулo када је земљотрес јачине седам јединица Рихтерове скале погодио индонежанска острва Бали и Ломбок.

Директор Агенције за ванредне ситуације у западној провинцији Нуса Тенгара Мухамед Рум рекао је да је број настрадалих на Ломбоку порастао на 39. Власти, према његовим ријечима, још прикупљају податке о повријеђенима.

Након земљотреса издато је упозорење на опасност од цунамија које је потом укинуто. Регистровани су мали таласи висине 15 центиметара у три села.

Званичници кажу да аеродроми на оба острва раде нормално, упркос мањој штети, наводи Ројтерс.

"Оба аеродрома раде уобичајено, сада рашчишћавамо аеродроме. Неки дијелови плафона су отпали, али нико није повријеђен", рекао је Хенди Херјудхитиаван, представник компаније која управља аеродромима.

Земљотрес је на кратко изазвао панику међу туристима и локалним житељима који су изјурили из кућа на отворен простор.

Епицентар потреса се налазио на дубини од 15 километара у близини сјеверне обале Ломбока гдје је прије недјељу дана регистрован земљотрес јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, преноси Ројтерс.

Тада је погинуло 14 људи, а наређена је и евакуација великих размјера због опасности од ерупције оближњег вулкана који посјећују туристи и планинари.

Данашњи потрес осјетио се неколико секунди на Балију гдје је оштећено неколико зграда.