latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:10 | Аутор: РТС

Блатер: Мундијал у Катару је грешка!

Бивши предсједник ФИФА Сеп Блатер изјавио је да су челници тог организационог комитета били компромитовани прије одабира Катара као домаћина Свјетског првенства.
Сеп Блатер - Фото: ФОНЕТ
Сеп БлатерФото: ФОНЕТ

Блатер мисли да је шокантна побејда Катара у трци за организацију СП комбинација договора и политичког притиска између Мишела Платинија и тог комитета.

Швајцарац је своје сумње објавио у књизи "Моја истина", у којој је покушао да скине љагу са свог имена. Он је, послије седамнаестогодишње владавине у ФИФА, свргнут са те позиције, а добио је и шестогодшњу забрану рада у фудбалу.

Блатер је написао да нико из "ФИФА Еxцо", комисије за доношење одлука као што је организација Мундијала, није детаљно прочитао извејштај кандидатских земља, јер су сви већ знали да ће изабрати Катар.

"Да смо извјештај прочитали пажљивије, Свјетско првенство се не би играло у Катару", написао је Блатер.

Наводно, Мишел Платини га је звао како би му рекао да је на њега извршен притисак током вечере 2010. године са Николасом Сакрозијем, тадашњим предсједником Француске, и Шеиком Тамимом бин Хамад Ал Танијем, али је Платини то увијек порицао.

Убрзо након доношења одлуке да Катар буде домаћин Свјетског првенства 2022, челници те земље су инвестирали милијарде евра у француску авијацију и куповину Пари Сен Жермена.

"Не знам, а и не желим да знам, да ли је постојала повезаност између тога што се десило и Катара као домаћина СП", додао је Блатер.